У виставковій залі Полтавського краєзнавчого музею імені Василя Кричевського відбулась презентація книги «Погляд через об’єктив фотокамер. Полтавщина в роки німецько-радянської війни 1941-1945 рр.».

Це дослідження здійснили полтавські історики та краєзнавці Віктор Ревегук – автор текстових матеріалів і Олег Безверхній, який відповідав за підбір фотографій.

Фото шукали у приватних колекціях та на офіційних сайтах архівів Німеччини, Російської Федерації, Сполучених Штатів Америки, України.

Понад двісті фотографій дозволяють читачеві побачити, якою була Полтава під час німецької окупації й у перші повоєнні роки. Кілька з них – кольорові, адже тоді вже робили і такі.

«Головною проблемою було навіть не знайти ці фото, а придбати, – розповів Олег Безверхній. – У більшості закордонних архівів ці послуги не безкоштовні. Аби не спонсори, то досить важко було б розв’язати цю проблему. Думаю, що довелось витратити кілька тисяч євро, але це гроші людей, які побажали залишитися невідомими».

Поєднання текстової та графічної інформації підсилює сприйняття доволі складного й емоційно насиченого матеріалу книги, яка не мала б жодного шансу побачити світ за радянських часів.

У вступній главі книги автори пишуть: «Незважаючи на те, що переважна більшість фотографів працювала на ідеологічні машини своїх країн, вони всі разом увічнили справжнє – страшне і жорстоке – обличчя війни».

Підготовка тексту матеріалу відбулась за активного сприяння співробітників Державного архіву Полтавської області, а також відомчого архіву Управління СБУ в Полтавській області.

«Україна і досі відчуває наслідки тієї війни, – сказав Віктор Ревегук. – Це трагедія для всього людства, а для України – подвійна, тому що в нас не було держави. Всі народи воювали за свободу і незалежність, а українці за що? Кожний п’ятий українець загинув у цій війні».

Книгу надрукували у полтавському видавництві «Дивосвіт». Частково тираж за кошти обласного бюджету викупив Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Полтавської облдержадміністрації і він буде переданий до бібліотек області.

19 11 01 objektiv01

19 11 01 objektiv01

19 11 01 objektiv01

19 11 01 objektiv01

19 11 01 objektiv01

19 11 01 objektiv01

19 11 01 objektiv01

За матеріалами сайту
департаменту інформаційної діяльності
та комунікацій з громадськістю
Полтавської ОДА