У 2019 р. археологічна збірка Полтавського краєзнавчого музею імені Василя Кричевського поповнилася винятковим артефактом, що становить науковий інтерес і потребує введення до наукового обігу. Це – залізний наконечник стріли золотоординського часу. Знахідку передано до музейної колекції громадським діячем і підприємцем, мешканцем м. Полтави Г. А. Сікаловом навесні цього року. Її виявлено за випадкових обставин на захід від сучасного с. Жуки Тахтаулівської сільської ради Полтавського району, праворуч від дороги, що з’єднує його із дачним кооперативом «Сади Мічуріна», на території широколистяної діброви. Місце, де було знайдено наконечник, розташоване на північний захід від Полтави і локалізується у межах вододільної рівнини р. Ворскли та її правої притоки р. Полузір’я, еродованої численними струмками-притоками. Знахідка виявлена в ґрунті на невеликій глибині. На сьогодні достеменно невідомо, коли та як наконечник стріли потрапив до Поворскля в околиці с. Жуки. Тому можемо лише припустити, що він був втрачений власником, ймовірно, під час полювання.

Відтепер наконечник стріли часу Золотої Орди зберігається у музеї і доповнює оновлену експозицію археологічного відділу у розділі «Давня Русь і кочівники».

Детальна інформація про знахідку буде представлена у статті І. С. Мельникової та В. А. Яремченка «Унікальний наконечник стріли золотоординського часу з околиць Полтави (с. Жуки)» у черговому збірнику матеріалів конференції «Село Жуки – батьківщина літописця Самійла Величка».

20 01 08 strela