20 02 29 matanka01

З 29 лютого 2020 року у 6 залі відділу етнографії Полтавського краєзнавчого музею імені Василя Кричевського розпочинає роботу виставка ляльок «Мотанка» з фондової збірки музею.

Лялька-мотанка – унікальне явище національної культури. Вона зберігає в собі інформацію того середовища й часу, в якому була створена. Адже формування українського етносу відбувалося в тісному зв’язку людини з природою, і народна іграшка стала посередником між ними. Виготовлялася вона з натуральної тканини шляхом зв’язування й накручування вузлів, без голки й ножиць, навіть волосся до голови примотували, а не пришивали. Тому така іграшка має іще одну назву – «вузлова лялька».

Поєднуючи в собі різні функції: пізнавальну, розвиваючу, комунікативну, естетичну, ігрову, мотанка є вагомим елементом і засобом навчання та виховання.

У традиційну народну ляльку в минулому вкладали серйозний символічний зміст. Лялька, схожа на молоду, захищала справжню відданицю від пристрітів. Молодицям давали гратися подвійними мотанками матері й немовляти на знак швидкого народження дітей. Охоронцем домашнього затишку вважали так звану «хатню ляльку». Аби родина жила у достатку, виготовляли «круп’янку» – фігурку, у середину якої вміщували мішечок із зерном. Обереги ці робили умовними: з видовженими руками або взагалі без них, безликими і безіменними, тому вони вважалися недоступними для злих духів, а значить, якнайкраще відповідали своєму призначенню. А ще були безпечними для дітей та дорослих. Їх залюбки використовували у різних іграх, забавах, обрядах.

Справжня українська мотанка нині існує завдяки майстрам, які не лише виготовляють красиві й цікаві сувеніри, але й намагаються віднаходити та зберігати традиції їх виготовлення. Саме так можна охарактеризувати авторів робіт, які представлено на виставці: Наталію Свиридюк, члена Національної спілки майстрів народного мистецтва України, лауреата премії імені В. Г. Коро-ленка, Інну Черкесову, професора, заслуженого діяча мистецтв України, Тетяну Саєнко, члена Національної спілки майстрів народного мистецтва України, кандидата педагогічних наук, доцента кафедри образотворчого мистецтва ПНПУ, Наталію Дігтяр, випускницю цієї ж кафедри, кандидата педагогічних наук, Юлію Лелюк, Оксану Фролова, Віру Чижу – учасниць багатьох виставок і конкурсів.

Мотанка є своєрідним проявом багатогранної культури народу і яскравим мистецьким витвором. Традиційна чи більш сучасна, виготовлена майстром чи господинею для власного дому, заслуговує на гідну оцінку як колоритний і неповторний прояв народної творчості.