Нова рубрика «Музей з Вами, навіть коли його двері зачинені: Колекції. Інтерактиви. Цікаві теми. Наукові новинки. Онлайн-альбоми», під хештегом #behindthescenes #музейзсередини

Масштабні музейні проекти завжди надзвичайно важливі. Суспільний резонанс та громадський інтерес під час виставкових акцій, щоразу допомагають звернути увагу на значні успіхи та назрілі проблеми у різноманітних сферах людської життєдіяльності. Так, зокрема, відбувалося у випадку з двома великими виставками, присвяченими історії та розвитку спорту на Полтавщині, проведеними у 2018 та 2019 роках у Полтавському краєзнавчому музеї імені Василя Кричевського. Велика кількість відвідувачів, їх неприхований інтерес були красною дякою за роботу музейного колективу та спонсорів, що полягала у вивченні власної спортивної колекції, підготовці фотоматеріалів і банерів, супровідних текстів, необхідного обладнання і т.п. Цікаво, що й після функціонування експозицій, діяльність з приводу обробки спортивної колекції продовжилася. Адже значна кількість учасників цих виставок: спортсмени, тренери, керівники спортивних шкіл, передали до музейного фонду свої меморії. Тож вважаємо за потрібне познайомити шанувальників цієї тематики з новими надходженнями. Надалі рубрика буде розпочинатися хештегом та ключовим словом #спортивнінадходженнямузею

Отже, перші цікаві експонати – чемпіонський пояс заслуженого майстра спорту України Олега Коломійця та медаль заслуженого майстра спорту України Катерини Ваніної, передані тренером спортсменів Олегом Арсенійовичем Морозом, заслуженим тренером України.

Як відомо, історія гирьового спорту України налічує понад століття. Вправними гирьовиками нашого краю були І. Піддубний, І. Шемякін, І. Мясоєдов та ін. Але й на сьогодні Полтавщині за розвитком цього виду спорту належить одне з чільних місць. Протягом багатьох років збірна області перемагає у командних заліках чемпіонатів країни і є базовою командою для національної збірної України.

Так, у світі гирьового спорту Олег Коломієць є досить відомою особистістю, оскільки він є багаторазовим призером чемпіонатів світу, чемпіоном та призером чемпіонатів Європи. А наприкінці жовтня 2016 року в м. Актобе (республіка Казахстан) у палаці спорту «Конис» на чемпіонаті світу він завоював єдину українську золоту медаль і чемпіонський пояс у гирьовому двоборстві у ваговій категорії до 85 кг. Наш земляк у поштовху двох 32-кілограмових гир здійснив 124 підйоми і поступався росіянину Антону Анасенку (136 підйомів). Однак у другій вправі двоборства – ривку – Олег Коломієць здійснив 192 (!) підйоми проти 159, які виконав суперник. До речі, тоді національна збірна України змогла посісти третє місце серед тридцяти шести країн учасниць.

Згаданий чемпіонський пояс саме і потрапив до музейної колекції.

Інший експонат, пов’язаний з Катериною Ваніною, найтитулованішою спортсменкою світу, яка п’ять разів виборювала звання чемпіонки світу з гирьового спорту у 2005 – 2009 роках. У скарбничці заслуженого майстра спорту України єдине срібло світової першості 2004 року, всі інші нагороди, з вітчизняних, європейських, світових змагань, – лише золоті.

Така золота медаль за перемогу на чемпіонаті світу 2008 року в м. Шаттільон (Італія) тепер у фондовій збірці. На цих змаганнях Катерина Ваніна у ваговій категорії понад 70 кг виконала 237 підйомів 16-кілограмової гирі за 10 хвилин правою і лівою руками.

20 04 23 sport01

20 04 23 sport01