12 квітня виповнюється 71 рік Катерині Сергіївні Нагірній (Куришко) – олімпійській чемпіонці у веслуванні на байдарці-двійці ХХ Олімпійських ігор 1972 р., заслуженому майстру спорту СРСР.
Історія сходження на спортивний Олімп нашої землячки унікальна й захоплююча. Уродженці невеличкого села Тепле Гадяцького району Полтавської області, з дитинства – працьовитій та відповідальній особистості, судилося підкорити найвідоміші республіканські, всесоюзні та світові спортивні арени. І це при тому, що веслуванням на байдарках вона почала займатися тільки з 17 років, коли приїхала на навчання до Харкова. За дуже короткий час, з 1966 р., коли власне почала відвідувати секцію спортивного товариства «Динамо», де тренерами працювали Михайло та Надія (рідна сестра Катерини) Козлови, до 1972 р. молода спортсменка стала чемпіонкою України (1969 р.), чемпіонкою СРСР (1971 р., 1972 р.) та чемпіонкою світу у складі байдарки-четвірки, а також бронзовою призеркою на байдарці-двійці (1971 р.). Неймовірні успіхи! Такі необхідні для найголовнішої перемоги!
ХХ Олімпіада 1972 р. у Мюнхені запам’яталася усім учасникам, як надсучасна у всіх аспектах. Однак від початку вона була дуже непростою. У багатьох це місто асоціювалося з такими поняттями як нацизм, агресія. На жаль, саме на ній трапився жахливий теракт… Перед радянською збірною стояло надважливе завдання: завоювати 50 золотих медалей до 50-річчя встановлення радянської влади (рівно стільки й було завойовано). У веслуванні на байдарках жінки боролися за два комплекти нагород. Завдяки мудрій стратегії головного тренера збірної Антоніни Серединої обидва золота опинилися на рахунку радянської збірної. На байдарці-одиночці рівних не було талановитій спортсменці Юлії Рябчинській. На двійці дует веслувальниць – Катерина Нагірна у парі з досвідченою Людмилою Хведосюк-Пінаєвою, дворазовою олімпійською чемпіонкою, не залишили дуже сильним німецькому та румунському екіпажам ніяких шансів. За спогадами Катерини Сергіївни: «Переживали дуже сильно. Збірна у двійці не перемагала останні 12 років. Тому хоч і сиділа другою в байдарці, але працювала на більше, випереджаючи власний темп. Так хотілося перемогти!»
Цікаво, шо в ХХ Олімпійських іграх брала участь найбільша кількість наших земляків: Тамара Пангелова (Дунайська) в бігу на 1500 м, Надія Ткаченко в легкоатлетичному п’ятиборстві, Володимир Стерлік в академічному веслуванні та Борис Онищенко, який став олімпійським чемпіоном в командному заліку та срібним призером в особистому заліку із сучасного п’ятиборства.
Згодом до скарбнички нагород Катерина Сергіївна додала ще дві срібні медалі чемпіонату світу 1975 р. у веслуванні на байдарці-двійці та четвірці. Після завершення спортивної кар’єри працювала тренером, затим – у структурі Держкомспорту України. У 2015 році під час нагородження переможців на національному конкурсі «Герої спортивного року – 2014» була відзначена номінацією «Спортивна слава України».
Спортивний шлях нашої землячки є прикладом поєднання титанічної праці, таланту, спортивної удачі і довіри до своїх вчителів.

20 04 12 sport nagirna0120 04 12 sport nagirna01