Вітаємо з Великоднем – найдавнішим християнським святом, головним святом богослужебного року!

І знову проводимо віртуальну екскурсію по виставці "З вірою в серці..." Сьогодні розповімо про один з експонатів виставки – водосвятну чашу 19 ст.

Водосвятна чаша з музейної колекції виготовлена з металу у формі чаші для таїнства причастя, тільки більш об'ємна та з низькою основою. Такі церковні вироби часто прикрашали карбованими або гравійованими зображеннями. З обох боків – 2 ручки та зі східного боку посудини – підставки для 3 свічок, що є символом Святої Трійці. Вгорі – кришка з хрестом. Верхня та нижня частини чаші символізують з'єднання земного та небесного життя. Кругла підставка є знаменням кола земної церкви, сама кругла чаша, в яку наливають воду, знаменує небесну церкву, а все разом символізує Богоматір. Після літургії у православних храмах здійснюється молебень, у чашу священик занурює хрест і робить хресне знамення. Після так званого малого освячення води її роздають  людям. Вода є джерелом життя для людей і вважається святинею.

Водосвятна чаша, разом з іншими церковними реліквіями із зібрання Полтавського єпархіального давньосховища була передана до Природничо – історичного музею Полтавського губернського земства в 1915 р. Вона є одним з раритетів колекції Полтавського краєзнавчого музею імені Василя Кричевського.

20 04 19 velykden