20 04 23 tutunik

23 квітня 2020 року виповнюється 100 років з Дня народження Григорія Михайловича Тютюнника (23 квітня 1920, с. Шилівка Зіньківського повіту Полтавської губернії ‒ 29 серпня 1961, м. Львів) ‒ український письменник.

У 1938 році Григорій Михайлович закінчив Зіньківську середню школу. У 1938-1941 роках разом з О. Гончаром навчався у Харківському університеті на літературному факультеті, який закінчив у 1946 році.

На початку радянсько-німецької війни Г. Тютюнник добровільно пішов на фронт, двічі був тяжко поранений, двічі тікав з полону, брав участь у діях партизанських загонів, які вели боротьбу з ворогом на території Кіровоградщини, Чехословаччини. З осколком під серцем він невтомно працював у післявоєнний час: учителював у селі Кам’янка-Бузька на Львівщині, з 1956 року був співробітником журналу «Жовтень» (тепер «Дзенькіт»).

У творчій спадщині Г. Тютюнника є поетичний збірник «Журавлині ключі», що з’явився вже через два роки після смерті письменника, роман «Буг шумить» (1965). Останній автор почав писати ще у 1947 році, і продовжував роботу над ним до останніх днів життя. Над романом «Вир» письменник почав працювати у 1956 році. У цьому творі він хотів показати українське село напередодні війни – у першій книзі, у другій – під час війни, у третій – післявоєнне життя. Перша книга роману була опублікована в журналі «Жовтень» у 1959 році, окремим виданням (1960) вийшла одночасно в Києві, Москві, Празі. Незабаром була написана друга книга. Коли рукопис був уже у видавництві, письменник раптом просить не друкувати її – він підготував інший варіант. Г. Тютюнник наполегливо переробляв книгу й радів, що виходило краще. Але не встиг надіслати дороблений рукопис редактору – перешкодила смерть. Друга книга роману побачила світ у 1962 році, а у 1963 роман був відзначений Шевченківською премією. У 1983 році режисер Станіслав Клименко зняв за романом письменника художній фільм «Вир».

У селі Шилівка на Полтавщині зберігся будинок в якому народився і провів дитячі роки письменник. У ньому до останніх днів проживала мати Григорія Михайловича, Ївга Федотівна, а потім її двоюрідна сестра Анастасія Павлівна Матяш. Зараз будинок перебуває у власності інших людей, меморіальна дошка не встановлена.