Питання вшанування пам’яті жертв політичних репресій було підняте ще у 2 половині 1980-х років. З 2007 року в Україні, з метою належного вшанування пам'яті жертв політичних репресій, привернення уваги суспільства до трагічних подій в історії України, викликаних насильницьким впровадженням комуністичної ідеології, відродження національної пам'яті, утвердження нетерпимості до будь-яких проявів насильства проти людства, День пам’яті жертв політичних репресій був встановлений третьої неділя травня.

Весь радянський період української історії заповнений згадками про репресивні дії держави щодо власного населення. Причому жертвами політичних репресій ставали не тільки колишні чи діючі противники і опоненти комуністичному режиму. За грати, а згодом до табору чи загальної могили за абсурдним, несправедливим звинуваченням міг потрапити будь-хто. Саме на цьому акцентували увагу науковці відділу новітньої історії Полтавського краєзнавчого музею імені Василя Кричевського, будуючи експозицію «Полтавщина на історичних паралелях».

Окремий зал присвячений діячам розстріляного українського відродження. Тут розміщенні експонати – світлини, документи, особисті речі, за кожним з яких доля особи чи родини, що стала трагедією цілої нації. Володимир Щепотьєв, Кость Товкач, брати Зерови, Михаль Семенко... Серед них – видатний етнограф, хореограф, музикознавець і педагог Василь Костів-Верховинець, 140-річчя з дня народження якого відзначали у січні цього року. В експозиції представлені його ноти, піаніно і останній прижиттєвий портрет роботи Павла Горобця. А поруч – розповідь про активного будівничого комуністичної України Пилипа Капельгородського, якого теж перемололи жорна радянської репресивної системи.

У цілому, лише за часів Великого терору 1937-1938 років на території радянської України було засуджено 198918 осіб, з них до розстрілу – 123421. Разом із депортованими й засудженими «соціально шкідливими елементами» кількість репресованих перевищує 2 мільйони. Світла їм пам'ять!

20 05 17 represii01

20 05 17 represii01

20 05 17 represii01

20 05 17 represii01