Щорічно 21 травня в системі міжнародних днів Організації Об’єднаних Націй відзначається Всесвітній день культурного різноманіття в ім’я діалогу та розвитку. Його головна мета – дати людям можливість усвідомити, наскільки глибока і різноманітна національна культура не тільки своєї країни, але й інших народів світу, і зрозуміти завдяки цьому важливість культурного обміну та збереження існуючих культурних звичаїв, традицій та спадщини.
Україна має надзвичайно багату, розмаїту та неповторну національну культуру. Вагомий внесок у її розвиток за кордоном зробили представники української діаспори. Чимало вихідців з України, що з різних причин проживають за її межами, домоглися значних успіхів у культурно-мистецькій діяльності, цим самим популяризуючи звичаї, традиції і культуру українського народу в інших країнах.
Одним із таких митців є відомий майстер різьблення на дереві Михайло Васильович Коргун. Народився він 29 вересня 1924 р. в с. Яцини Пирятинського райо¬ну на Полтавщині. Весною 1942 р. сімнадцятирічним юнаком був вивезений окупантами на примусові роботи до Німеччини. Після завершення війни залишився на еміграції. У 1952 р. переїхав із сім’єю до США, оселився в м. Трой (шт. Нью-Йорк). Працював інструментальником на заводі, а весь вільний час присвячував улюбленій справі – різьбленню на дереві. Своїми вміннями, майстерністю та досвідом щедро ділився з місцевим населенням, даючи уроки різьблення при церквах, а з 1972 р. – у школах.
Звідси, з м. Трой, і почалося світове визнання творчості нашого земляка. Роботи М. Коргуна – виточені на верстаті вази, декоративні тарелі, скриньки, барильця, келихи, речі домашнього вжитку тощо – експонувалися на багатьох (близько 60) виставках та фестивалях у США і Канаді. У 1989 р. організація «Національний вклад у мистецтво» (США) представила його до державної нагороди «Національна спадщина». Митець нагороджений почесною грамотою організації «Нордіст Вудворкерс Асосієйшен» (1995 р., США), має багато відзнак від Республіканської партії та президентів США Р. Рейгана й Дж. Буша. У 1996 р. його ім’я внесено до лондонського каталогу тридцяти кращих різьбярів світу.
Та найдорожчим для М. Коргуна є визнання на рідній українській землі. У 1992 р. товариство «Україна» запросило земляка показати свої твори на батьківщині. Митець разом із дружиною та донькою побував на Полтавщині, відвідав рідне село Яцини. З великим успіхом відбулася виставка його робіт у Полтавському краєзнавчому музеї. Крім того, М. Коргун виступив із лекцією перед слухачами Університету українознавчих студій імені Василя Кричевського, що діяв на базі музею.
У 1998 р. митця було прийнято до Спілки художників України, у 2001 – присвоєно почесне звання «Заслужений майстер народної творчості України». Через два роки у виставковій залі Національної спілки майстрів народного мистецтва України відбулася персональна виставка творів М. Коргуна з нагоди передачі 100 його виробів у дарунок Україні. Більшість із них – понад 90 – тепер зберігається у фондах Полтавського краєзнавчого музею імені Василя Кричевського.
Пропонуємо вашій увазі добірку фото з архіву науково-дослідного експозиційного відділу новітньої історії музею. На них – художник-різьбяр М. Коргун та його твори.

20 05 21 korgun0120 05 21 korgun01

20 05 21 korgun03

20 05 21 korgun03