Теплий день навесні чи влітку біля водойми важко собі уявити без швидкого польоту бабок. Вони, немов живі гвинтокрили, стрімко літають, зависають у повітрі, розвертаються на льоту, або входять у піке за здобиччю. Практично все життя дорослих комах проходить у повітрі, вони навіть спарюються на льоту. Личинки бабок (наяди) ведуть водний спосіб життя, тому дорослі комахи (вони називаються імаго) тяжіють до води: струмків, річок, боліт, ставків або копанок. На відміну від дорослих бабок, більшість із яких живуть до трьох місяців, тривалість життя наяд складає від одного до чотирьох років. Як й імаго, наяди – типові хижаки.

Російська назва комахи «стрекоза» походить від давньоруського слова «стрекотать» – швидко рухатися. Українська назва вважається утвореною від слова «баба́» – предок, бо наші пращури вірили в перетворення душ померлих предків у комах.

Бабки – одна з найдревніших груп нині існуючих комах. Майже за 300 мільйонів років еволюції (предки бабок відомі ще з кам’яновугільного періоду) зменшились тільки їх розміри, а будова тіла залишилась практично без змін. Сучасна фауна України нараховує 75 видів бабок, із них на Полтавщині на сьогоднішній час відомо 36. Ці комахи здатні реагувати на зміну навколишнього середовища, тому їх вважають індикаторами стану довкілля. Невипадково всі бабки фауни України внесені до Червоного списку МСОП із різними статусами охорони. До третього видання Червоної книги України (2009р.) включено 9 видів бабок, із них на Полтавщині зустрічаються дозорець-імператор і бабка перев’язана.

Пропонуємо вашій увазі медіапроект «Сонце на крилах» (автор – старший науковий співробітник О.В.Халимон), створений із фотознімків полтавського фотографа О.О.Крячка. Ви зможете помилуватися краєвидами р.Ворскли у Нижніх Млинах і познайомитись із деякими видами бабок, які там зустрічаються (красунею блискучею, тонкочеревцями, плосконіжкою звичайною, коромислом малим, червоноочкою наядою).