Людство має винайти віддушину для виходу емоцій та енергії…
Щось на кшталт змагання, але не руйнівної властивості.
О.Д. Бутовський

Особливе місце в історії олімпійського та спортивного руху України займає постать Олексія Дмитровича Бутовського, видатного педагога, основоположника теорії та методики фізичного виховання кінця ХІХ – початку ХХ ст., члена ІМіжнародного олімпійського комітету у 1894 – 1900 (далі – МОК).

На жаль, ім’я піонера олімпізму з 1917 року, коли він помер, надовго було викреслене зі спортивних хронік. Пояснювалося це, перш за все, новою радянською концепцією спортивного руху, яка протиставлялася європейським і світовим тенденціям. Звісно велику роль мали й дворянське походження Олексія Дмитровича, його блискуча військова кар’єра в Російській імперії (мав звання генерал-лейтенанта та чисельні нагороди).

Однак від ХV Олімпійських ігор 1952 року в Хельсінкі, де вперше виступила збірна команда СРСР, увага до олімпійських подій стала постійною. Відтоді громадські діячі та історики спорту проводили пошукову й дослідницьку роботу значного спадку видатного теоретика, особистості, безперечно, світового масштабу. На сьогодні важливими для розуміння творчих надбань О.Бутовського є праці В.Видріна, О.Суника, В.Драги, М.Зубалія, В.Агеєвця, С.Бубки, М.Булатової тощо. І, безумовно, унікальне чотиритомне видання всієї спадщини Бутовського, опубліковане до 170-річчя з дня народження олімпійця за ініціативи Національного олімпійського комітету (НОК) України, Олімпійської академії України, Національного університету фізичного виховання і спорту України за підтримки МОК.

На Полтавщині, де він народився 9 червня 1838 року у с. П’ятигірці (нині –Лубенського р-ну), у 1990-х роках виникла ініціативна група, яка розпочала процес повернення з небуття й гідного пошанування видатного земляка спортивною громадськістю й українським суспільством. До неї входили: Людмила Калаптуровська, спочатку громадський діяч, потім – виконавчий секретар Полтавського обласного відділення Національного олімпійського комітету, створеного у 2000 році; Антон Фалтинський, директор ДЮСШ «АТ «Полтавська птахофабрика» в с. Стасі Диканського р-ну, та тренерський склад гірськолижної школи (згодом СДЮШОР); Олександр Степанов, керівник Управління з питань фізичної культури і спорту облдержадміністрації та Анатолій Демчук, працівник Управління.

20 06 09 butovkiy01

Першим обласним заходом, орієнтованим на популяризацію особистості спортивного діяча, стали змагання на першість Полтавської області з гірськолижного спорту на приз О.Д. Бутовського на штучному покритті стадіону «Корчак» у с. Стасі, що відбулися 1 травня 1999 року. Ініціативні гірськолижники у 2001 році домоглися присвоєння СДЮШОР імені видатного олімпійця. Невдовзі оригінальний логотип оновленої школи в олімпійській стилістиці розробив Сергій Ночовний, архітектор-дизайнер.

На сучасному етапі ДЮСШ імені О. Бутовського Полтавської обласної ради є однією з кращих в Україні в номінації «гірськолижний спорт» (під егідою Федерації лижного спорту України).

Спочатку громадські діячі самотужки займалися збором краєзнавчих матеріалів, що було доволі складно. Та за допомоги фахівців ДАПО й міжнародних партнерів по лінії Полтавського обласного відділення Національного олімпійського комітету вдалося встановити деталі біографії славного земляка.

Так, склалися усі передумови для відзначення 165-ї річниці від дня народження Олексія Бутовського у 2003 році на його батьківщині. З цією метою була організована виставка для мешканців с. Михнівці Лубенського р-ну (оскільки с. П’ятигірці входили до складу Михнівської сільради).

Того року до ювілейних святкувань долучився Микола Петряник, засновник школи «Бойові рукавички». Він організував ІІІМіжнародний турнір з боксу, присвячений пам’яті О.Бутовського, який відбувся 21 – 25 жовтня у палаці спорту «Спартак».

Головний задум активістів щодо встановлення пам’ятника, ініціатором якого була Людмила Калаптуровська, реалізовувався впродовж 1999 – 2006 років. Від початку його підтримали президент НОК України Сергій Бубка, генеральний секретар НОК України Володимир Геращенко, віцепрезидент НОК України Володимир Кулик. Відповідна постанова Виконкому НОК України «Про спорудження в Полтаві пам’ятника Олексію Бутовському», прийнята у травні 2006 року, помітно вплинула на злагоджені дії керівництва області й міста Полтави. Значну допомогу у питанні вирішення фінансування проєкту надав МОК. Його представник Пере Міро, директор по зв’язкам із НОКами, перебуваючи у січні 2006 року на асамблеї НОК України, вислухав пропозиції виконавчого секретаря Полтавського обласного відділення НОКу й президента НОК України та передав їх до МОК. Того ж року за істотної фінансової підтримки МОКу та його президента Жака Рогге (175 тис. грн), у рамках Всеукраїнських заходів з відзначення 110-ї річниці Олімпійських Ігор сучасності у Полтаві на Покрову у присутності Сергія Бубки, видатних олімпійців і посадовців відкрили пам’ятник Олексію Дмитровичу Бутовському.

2007 року Управлінням у справах сім’ї, молоді та спорту облдержадміністрації та 2017 року Полтавським обласним відділенням Національного олімпійського комітету України спільно з Полтавським краєзнавчий музеєм імені Василя Кричевського були проведені І й ІІ науково-практичні конференції «Бутовські читання», а також опубліковані два збірники наукових статей «Спортивний літопис Полтавщини: сторінки історії, славетні імена», що фактично започаткували краєзнавчі дослідження спорту в області.

Програмою заходів до 170-и річчя від дня народження Бутовського передбачалося відкриття нового пам’ятного знаку з нагоди надання назви стадіону «Ворскла» імені Олексія Бутовського, цікаві спортивні та виставкові заходи, Всеукраїнські урочисті збори.

Наступний ювілей 2018 року за участі високоповажних гостей з Києва відзначився відкриттям музею фізичної культури, спорту та Олімпійського руху Полтавщини на території стадіону «Ворскла», спецпогашенням художнього маркованого конверту, випущеного до 180-річчя з дня народження Олексія Дмитровича.

Як бачимо, завдяки ініціативі спортсменів, громадських діячів, працівників спортивних установ області й України відбулася поетапна й важлива робота з популяризації імені видатного олімпійця та увічнення пам’яті уродженця Полтавщини.

Підготувала Олеся Васецька, ст. наук. співробітник.

20 06 09 butovkiy02

20 06 09 butovkiy02

20 06 09 butovkiy02

Відзначення 165-ї річниці від дня народження О. Бутовського. с. П'ятигірці Лубенського р-ну, 2003 р. Зліва направо, нижній ряд: А. Фалтинський, В. Брюховецька, О. Козачук, Л. Калаптуровська, Л. Мироненко, В. Рубан; верхній ряд: К. Дружко, І. Вахненко. На відкритті пам'ятника О. Бутовському. 14 жовтня 2006 р.

20 06 09 butovkiy02