20 06 08 koshoviy018 червня 1926 року народився Олег Васильович Кошовий (1926 – 1943) – член штабу підпільної молодіжної групи «Молода гвардія», що діяла у м. Краснодоні Ворошиловградської обл. (зараз – м. Сорокине Луганської обл.) у період нацистської окупації. Посмертно удостоєний звання Героя Радянського Союзу. Його життя стало одним з символів, чи, швидше, засобів радянської агітаційної системи.

Хоча відомий роман О. Фадєєва «Молода гвардія» міцно прив’язав образ героя до території Донбасу, народився Олег у м. Прилуки тоді Полтавської губ. У 1932 р. його родина переїхала до м. Полтави, де хлопець пішов до 1 класу школи № 8, скоро через високий рівень підготовки був переведений до 2 класу. Але надовго у Полтаві родина не затрималась. Кошовий навчався ще у школах м. Ржищева, Канева і Антрацита. У 1940 році родина оселилася у м. Краснодоні, де їх і застала нацистська окупація.

Група «Молода гвардія» існувала недовго – з вересня 1942 по січень 1943. Найбільш відома операція підпільників – це спалення будинку біржі праці, де зберігалися списки людей, призначених на вивіз до Німеччини. Також підпільники випускали листівки, проводили дрібні диверсії на виробництві, тощо.

Викриття організації, страта молодогвардійців, подальше перепоховання були широко описані в пресі, агітках, пропонувалися у якості обов’язкових тем для лекцій і обговорень на зборах, що мало величезний резонанс у суспільстві. Книги і фільми, музеї і пам’ятники… Маховик радянської пропаганди перекрутив, вихолостив, пригладив правду на потребу комуністичної системи, виставляючи на постамент «зручних» «потрібних» героїв аби суспільство не дошукувалося до істини.

Зараз інформація про період Другої світової війни більш повна і відкрита. Кожен знаходить собі героїв, робить власні висновки. Але про молодогвардійців не забули. Так на стіні школи № 8 у Полтаві є меморіальна дошка, присвячена Олегу Кошовому.

20 06 08 koshoviy02