День митної служби України відзначається щорічно 25 червня в день ухвалення Верховною Радою України у 1991 році Закону про митну справу в Україні. 

Митна служба – один з основних атрибутів держави. Проголошення державного суверенітету і незалежності України в 1991 році зумовило нагальну потребу в забезпеченні належного захисту економічних інтересів країни.

Полтавський краєзнавчий музей імені Василя Кричевського активно співпрацює та поповнює свої колекції завдяки тісній співпраці музейників та працівників митної служби України. У 1990-ті роки музею було передано на зберігання та експонування збірку ікон ХІХ – І половини ХХ ст.., частину з яких передала українська митна служба.

На початку 2009 року Полтавською митницею до музею були передані 29 нагород періоду ІІ Світової війни, незаконно перевезених через державний кордон. До того ж конфісковано і направлено до музею зібрання художніх робіт мистецької родини Кричевських, малюнків Миколи Бутовича, старовинних ікон, які намагалися привласнити, а потім використати для наживи, зловмисники.

У експозиції «Полтавщина за роки незалежності (1991-2019 рр.)» (зал № 16) відвідувачі музею можуть ознайомитися з історією та діяльністю Полтавської митниці.

Колектив Полтавського краєзнавчого музею імені Василя Кричевського вітає всіх працівників митної служби України із професійним святом та сподівається на плідну співпрацю.

20 06 25 mytnyk