Нині минає 171 рік з дня народження Ольги Петрівни Косач (1849–1930 рр.), для широкого загалу більше знаної під псевдонімом Олена Пчілка. У фондах Полтавського краєзнавчого музею імені Василя Кричевського зберігаються декілька примірників  журнала «Україна». На сторінках одного із цих видань міститься унікальне зображення – фото Ольги Косач в українському народному вбранні. Ця славетна уродженка м. Гадяч згадується, зазвичай, у зв’язку зі своєю донькою Ларисою Петрівною (Лесею Українкою).

Проте в історії української літератури Олена Пчілка відіграла самостійну й дуже важливу роль. Вона перекладала твори Ґете, Андерсена, Гюґо, сама писала поезії та прозу (переважно для дітей), протягом 1906–1914 рр. була видавчинею журналу «Рідний край». Нарешті Ольгу Косач було обрано член-кореспондентом Української Академії Наук. Останній факт передував виникненню помилки, яка переслідує ім’я Олени Пчілки уже майже 100 років.

Молодша донька письменниці Ісидора Косач–Борисова зазначала, що після обрання матері член-кореспондетом, уповноважений від Української Академії Наук приходив до них додому, щоб записати біографічні дані Ольги Петрівни. Річ у тім, що остання народилася 17 червня 1849 р. (за старим стилем). Згідно ж реформованого календаря день народження Ольги Петрівни припадає на 29 червня.

Однак з цією датою пов’язане прикре непорозуміння. Олена Пчілка надиктувала інформацію про себе уповноваженому, який записав місяць її народження римською цифрою «VI». Чорнило розпливлося, римська «VI» збільшила своє значення на одиницю й червень перетворився на липень. Таким чином з’явилася помилкова дата народження, яка кочує сторінками довідникової літератури вже декілька десятків років, починаючи від «Історії Академії наук Української РСР» і завершуючи «Енциклопедією історії України».

Безсумнівно, Олена Пчілка заслуговує на світлу пам’ять, яку слід вшанувати, зважаючи на коректну дату народження письменниці.

 

Підготувала Олена Замура, кандидат історичних наук,
старший науковий співробітник науково-дослідного експозиційного 
відділу пізнього середньовіччя та нової історії. 

20 06 29 pchilka01