З 1995 року 1 липня в нашій країні відзначається День архітектури України. Встановленням свого національного свята ми приєдналися до світової спільноти, котра віддає належне авторам і творам у Всесвітній день архітектури.

Архітектура оточує нас повсюдно, вона – це наш штучно створений світ, який давним-давно став природнім для людини. Через архітектуру формується кожна особистість окремо і соціум у цілому. Невіддільними стали зв’язки між особистісною історією і оточуючим архітектурним середовищем. Там де є люди, є архітектура.

Як розтлумачити, що таке архітектура? це – функція чи краса, конструкція чи дизайн, розпланування чи зовнішня оболонка, мистецтво чи утилітарність, музика чи політика? Теоретики архітектури не зупинилися на жодному однозначному визначенні, бо архітектура ‑ то явище синергетичне, у якому усі складові міцно поєднуються між собою, а розривання усталених, здається цілком матеріальних, зв’язків віддзеркалюється на загальній культурі і діях суспільства.

Архітектура не вникає з нічого. Її творять професіонали – архітектори, головні будівничі. Вони створюють для нас середовище, у якому жити приємно і комфортно, затишно і функціонально, котре залишається у камені наступним поколінням у пам’ять про творців та їхній час. Якісна архітектура стає предметом гордості не лише окремих особистостей і професійних товариств, але місцевої громади і держави.

Полтавський краєзнавчий музей імені Василя Кричевського живе в архітектурному шедеврі, носить ім’я виданого зодчого, піонера українського архітектурного модерну. У свято 1 липня вітаємо наших полтавських архітекторів, вшановуємо їх за відданість професії, бережливе ставлення до матеріальної історії нашого міста, цінуємо за виховання та навчання нового покоління головних будівничих. Зичимо вам, творці, натхнення і широких можливостей для реалізації задумів.

Оксана Бєлявська

20 07 01 den arhitektury