1 липня виповнюється 95 років від дня народження Клари Лучко – відомої актриси, лауреата Державної премії СРСР (1951), Народної артистки СРСР (1985). Американським біографічним інститутом (США) вона оголошена Жінкою року» (1996). Удостоєна премії Гільдії акторів кіно Росії «За видатний внесок у професію» (1999). Міжнародний біографічний центр Кембріджа (Англія) назвав її «Жінкою тисячоліття» за внесок у світову кінематографію (1999).

Народилася Клара Лучко в селищі Чутовому на Полтавщині, де в той час працювали її батьки. Потім сім’я переїхала до Полтави. Тут Клара навчалася в трудовій школі № 2. В Полтаві проживала родина сестри матері Клари – Пелагеї Іванівни Манько. ЇЇ чоловік, Терентій Титович Манько (1904-1938), працював директором Полтавського інституту сільськогосподарського будівництва, був репресований. Батько Клари, Степан Григорович Лучко, проходив свідком по справі Т.Т. Манька, у своїх свідченнях характеризував його з позитивної сторони, але це не пом’якшило вирок.

У роки війни сім’я Клари перебувала в евакуації. Коли Полтаву звільнили, її рідні повернулися додому, а Клара поїхала до Москви вступати до ВДІКу. Під час студентських канікул вона часто приїздила в Полтаву, до батьків та рідних. Ставши відомою актрисою, Клара Лучко не забула місто, де минули її дитячі та шкільні роки. Коли випадала можливість, приїздила сюди, спілкувалася зі своєю двоюрідною сестрою – донькою репресованого Т.Т. Манька Галиною. У Галини Терентіївни Манько збереглося чимало фотографій Клари Лучко, які її родина подарувала Полтавському краєзнавчому музею імені Василя Кричевського.

Клара Лучко все життя пам’ятала про свою малу батьківщину. В її вимові назавжди збереглося м’яке українське «г», про що не раз говорили її колеги.

Першим чоловіком Клари Лучко був актор Сергій Володимирович Лук’янов, з яким вони познайомились на зйомках фільму «Кубанські козаки». На жаль, в самому розквіті таланту він пішов із життя. Вдруге актриса одружилась із журналістом Дмитром Федоровичем Мамлєєвим. Саме він після смерті Клари Лучко передав до музею книги, написані нею, її фото, афіші, а також одяг, бо актриса була справжньою жінкою і вміла красиво одягатись. У 2010 році в Полтавському краєзнавчому музею імені Василя Кричевського за участі полтавського земляцтва в Москві відбулася виставка-презентація, присвячена творчості нашої землячки – відомої актриси, життям якої було перш за все кіно.

Образи, створені Кларою Лучко на екрані, стали золотим фондом кінематографу та історії кіно. Всього актриса знялася більше, ніж у 50 фільмах. І тому по праву вона могла сказати: «За все вдячна тобі, доле».

20 07 01 luchko01 20 07 01 luchko01

20 07 01 luchko03

20 07 01 luchko04