У всі часи її високість Торгівля відігравала ключову роль в економічному житті Полтавського краю. Ось і нині його господарський розвиток не уявити без активного товарообміну, генератором якого є працівники сфери торгівлі. Професія працівника торгівлі тісно пов’язана з комерційним ризиком, діловою спритністю, схильністю до комунікації і є однією із найбільш затребуваних на ринку праці. Упродовж багатьох століть її динамізм асоціювався з образом римського бога торгівлі Меркурія, який зображувався з крильцями на взутті та капелюсі.

Вітчизняна торгівля має глибоке історичне коріння і власні традиції, що стало вагомою підставою для встановлення в Незалежній Україні окремого професійного свята – Дня працівника торгівлі (Указ Президента України від 5-го червня 1995 року за номером 427/95). Свято припадає на останню неділю липня і заслужено привертає увагу не лише працівників торгівлі, але й діяльної громадськості краю, яка активно цікавиться його економічним розвитком, особливо у сфері зовнішньоторговельних зв’язків, що є пріоритетними для регіону.

Нині Полтавщина динамічно розвиває торговельні зв’язки з багатьма країнами світу та входить до 6 регіонів-лідерів за обсягом експорту продукції. За даними Департаменту економічного розвитку, торгівлі та залучення інвестицій облдержадміністрації, частка Полтавської області у загальноукраїнському обсязі експорту товарів складає 4%. Компанії Полтавщини здійснюють торговельні операції з партнерами зі 138 країн світу. Головним торговельним партнером Полтавщини є Європейський Союз (45% загальнообласного експорту товарів).

Триває диверсифікація експорту продукції у напрямку освоєння азійських ринків, сумарна частка яких становить понад 30%. У товарній структурі експорту продукції традиційно переважають мінеральні продукти (55,0% загального обсягу експорту), а також продукція аграрного сектору (19,1%), харчової промисловості (7,4%) та машинобудівної галузі області (9,1%).

Колектив Полтавського краєзнавчого музею імені Василя Кричевського вітає працівників усіх галузей торгівлі Полтавщини з їх професійним святом, зичить їм міцного здоров’я, високих прибутків та якісних зрушень у справі обслуговування населення області та забезпечення економічного процвітання регіону.

20 07 26 den torgivli