На ХХІІ Олімпійських іграх у Москві одними з найцікавіших та напруженіших були легкоатлетичні змагання, що проводилися на спортивній арені Центрального стадіону імені В.І. Леніна з 24 липня по 1 серпня 1980 року. Спортсмени Полтавщини – Володимир Кисельов та Надія Ткаченко – склали гідну конкуренцію суперникам із сімдесяти країн-учасниць. До командної скарбнички золотих медалей збірної СРСР легкоатлети додали дві нагороди найвищого ґатунку.

Для Надії Володимирівни, вихованки тренерів Віри Ребрун (Кременчук) та Євгена Сапронова (Ворошиловград, нині – Луганськ) ця Олімпіада була вже третьою. Досвідчена спортсменка, срібна призерка чемпіонату СРСР (1971), чемпіонка Всесвітньої універсіади (1973), шестиразова рекордсменка СРСР, рекордсменка світу (1977), чемпіонка Європи (1974; 1980) стала справжньою сенсацією ХХІІ Олімпіади. Під час дводенного турніру з п’ятиборства вона встановила особисті рекорди з кожного виду програми, набравши в підсумку 5083 балів. Це був неперевершений світовий рекорд! З 1981 року за рішенням виконкому Міжнародної аматорської федерації легкої атлетики (ІААФ) стали проводити змагання з семиборства, тому Ткаченко – єдина спортсменка за всю історію п’ятиборства, яка перетнула рубіж в 5000 балів. За даними опитування згаданої організації 1987 року, заслуженого майстра спорту СРСР Надію Володимирівну Ткаченко було визнано кращою п’ятиборкою світу всіх часів.

Цікаво, що на ХХІІ Іграх одним з олімпійських арбітрів на змаганнях у штовханні ядра, де переміг ще один кременчужанин – Володимир Кисельов, був відомий тренер та суддя з Полтави Юрій Стешин. До речі, він у складі групи спеціальних тренерів побував також на Олімпійських іграх в Токіо (1960), Мехіко (1968). Володимир Кисельов, який тренувався у заслуженого тренера УРСР Івана Паламарчука, в останній спробі під час фінальних змагань «вистрелив» на 21 м 35 см, встановивши новий олімпійський рекорд, що утримувався шістнадцять років. Талановитому атлету вдалося неможливе – завоювати єдине олімпійське золото у штовханні ядра за всю історію радянського спорту! Справдилися слова його тренера, сказані ним під час виснажливих тренувань: «Відпочивати будеш, коли стоятимеш на першій сходинці п’єдесталу пошани». На сьогодні заслужений майстер спорту СРСР Володимир Вікторович Кисельов активно займається пропагандою ідей олімпізму на Полтавщині. На його честь у рідному Кременчуці проводиться легкоатлетичний турнір.

У збірці Полтавського краєзнавчого музею зберігаються нагороди Володимира Кисельова, книга з автографом Надії Ткаченко, їх фотографії.

 20 08 02 sport01

Надія Ткаченко на ХХІІ Олімпійських іграх. 1980 (фото опубліковане у виданні
«Звезды «королевы» / Авт.-сост. Р. Орлов – М.: «Физкультура и спорт», 1988.

20 08 02 sport01

Володимир Кисельов на тренуванні. 1978 (з колекції Полтавського краєзнавчого музею).

20 08 02 sport01

Юрій Стешин на ХІХ Олімпійських іграх. 1968 (з колекції Полтавського краєзнавчого музею).