У фондах Полтавського музею авіації і космонавтики зберігаються документи, фотографії, нагороди, особисті речі фронтовика, льотчика цивільної авіації - Онищенка Івана Даниловича.

Всі ці речі до нашої музейної колекції передала донька Івана Онищенка, полтавка, Зінаїда Іванівна Мордовіна (Онищенко) у 2017-2018 роках.

В результаті дослідницької роботи і вивчення архівних матеріалів науковцями музею був сформований анотований список фонду «Льотчика Онищенка І.Д.», та науковий архів листів і документів, що стануть у нагоді науковцям музею, краєзнавцям, дослідникам та фахівцям з авіаційної тематики.

Народився Іван Данилович 2 червня 1913 року у місті Мерефа Харківської області. У 1929 році закінчив Мереф'янську семирічку. Продовжив навчання у 3-й об'єднаній школі пілотів Цивільного Повітряного Флоту у місті Балашов, яку закінчив у 1935 році, отримавши звання пілота 4-го класу. Пілотське свідоцтво 2-го класу одержав 29 липня 1938 року.

У кінці 1938 р. йому було присвоєне військове звання лейтенант, а в листопаді наприкінці 1939 року пілот-інструктор Українського управління ЦПФ І.Д.Онищенко був нагороджений знаком «Відмінник Аерофлоту». У лютому 1940 року він нагороджується знаком ЦПФ «За нальот 300000 км.». Свідоцтво пілота 1-го класу ЦПФ Іван Данилович одержав 28 березня 1943 року.

Навесні 1944 року після численних звернень і прохань його направляють на фронт льотчиком, пізніше командиром корабля, 3-го Авіатранспортного полку 1-ї Авіатранспортної дивізії, де він служив до кінця війни.

Тоді ж, у 44-му, Івана Даниловича призначають командиром корабля 14-го авіазагону Харківського  аеропорту.

12 січня 1945 року Онищенко повернувся з чергового рейсу до Москви і проходив перевірку для подовження терміну дії пілотського посвідчення. Техніку пілотування він здав на «відмінно». Залишилося пройти медкомісію. І раптом – негайний виліт. Московський літак, що виконував рейс Мінводи-Москва затримувався у Харкові через несправність. На його борту знаходилися керівники борошномельної промисловості, які летіли на нараду до Москви. Доставити цих пасажирів доручили екіпажу Івана Даниловича Онищенка, але з цього рейсу він вже не повернувся. Загинув у січні 1945 року неподалік міста Нетрубеж Колпинського району Орловської області.

Документи, речі, фотографії розповіли історію життя звичайного радянського льотчика, одного з багатьох, кого покликало небо.

20 08 02 onishenko01