У цьому році виповнюється 75 років, коли 6 серпня 1945 року американський бомбардувальник скинув на японське місто Хіросіму атомну бомбу «Little Boy» («Малюк») еквівалентом від 13 до 18 кілотонн тротилу. Через три дні, 9 серпня, атомну бомбу «Fat Man» («Товстун») еквівалентом 21 кілотонна тротилу скинули на місто Нагасакі.

Причиною ядерного бомбардування визначили ігнорування японським урядом підписаної урядами США, Великобританії та Китаю Потсдамської декларації з вимогою беззаперечної капітуляції Японії. Це могло б попередити масові втрати серед американських військових під час повномасштабного вторгнення.

Рішення про майбутнє бомбардування було прийняте ще у травні 1945 року. 25 липня президент США Гаррі Трумен схвалив наказ, який передбачав після 3 серпня, за можливості, бомбити одну з цілей (Хіросіму, Кокуру, Ніігату чи Нагасакі), а у майбутньому – з надходженням нових бомб наступні міста.

Ефект під бомбардування був вражаючим. Світлове випромінювання, вибухова хвиля і вогняний смерч буквально стерли міста з лиця землі. Кількість загиблих під час бомбардувань нараховувала від 90 до 166 тис. осіб у Хіросімі і від 60 до 80 тис. осіб – у Нагасакі. Десятки тисяч померли від важких хвороб у наступні роки. Станом на 31 серпня 2013 року їхня кількість склала близько 450 тис. осіб: 286 818 у Хіросімі та 162 083 у Нагасакі.

У підсумку наступних переговорів 14 серпня 1945 року Японія офіційно прийняла умови капітуляції, хоча військові дії і спротив японських військ продовжувався до формальної капітуляції Японії, підписаної 2 вересня 1945 року.

Для отримання розвідувальних даних про наслідки бомбардувань до знищених міст декілька разів приїздив представник Головного командування радянських військ на Далекому Сході при штабі Верховного командуючого союзними військами на Тихому океані американського генерала Дугласа Макартура генерал-лейтенант Кузьма Миколайович Дерев’янко з Черкащини. Він підготував детальний звіт про побачене і альбом фотографій. Ці матеріали були використані для активізації розробок радянської ядерної зброї. Радіоактивне опромінення, отримане під час цих поїздок, підірвало здоров’я генерала, привівши до ранньої смерті. У 2007 році К. М. Дерев’янко був удостоєний звання Герой України (посмертно).

Жахливі наслідки ядерних бомбардувань Хіросіми і Нагасакі поставило питання про доцільність у подальшому використання такого виду зброї. Вони повинні стати пересторогою у гонці ядерних озброєнь, своєрідним гарантом миру у світі з недопущенням ескалації збройних конфліктів. Нині у міському парку Хіросіми (Парку миру) височить монумент, присвячений жертвам американського бомбардування з написом: «Спіть спокійно, помилка не повториться».

20 08 06 hirosima01

20 08 06 hirosima01

20 08 06 hirosima01