У Департаменті культури і туризму Полтавської обласної державної адміністрації відбулося засідання наради щодо розгляду науково-проектної документації «Протиаварійні роботи при підготовці до реставрації пам’ятки архітектури національного значення – Кадетського корпусу». У заході взяли участь: заступник директора Департаменту, начальник управління розвитку туризму, музейної справи та охорони культурної спадщини, голова Консультативної ради з питань охорони культурної спадщини Інна Шерстюк, начальник управління містобудування і архітектури Департаменту будівництва, містобудування і архітектури та ЖКГ, головний архітектор області Ірина Особік, члени Консультативної ради з питань охорони культурної спадщини, представники проектної організації ТОВ «Промагропроект», автори проекту – науково-методичний керівник проекту реставрації – Оксана Бєлявська, головний архітектор проекту – Олена Попова, головний інженер – Олександр Калінін, журналісти місцевих ЗМІ.

Темою для обговорення стала науково-проектна документація на протиаварійні роботи будівлі Петровського Полтавського кадетського корпусу – пам’ятки архітектури національного значення, охоронний номер 577/5.

Перша стадія проектування реставрації, як зазначили доповідачі, передбачає здійснення комплексу протиаварійних заходів. Адже у випадку з будівлею корпусу головне завдання фахівців – зберегти пам’ятку. На початках – це убезпечення її від впливу атмосферних опадів, запобігання руйнуванню опорних конструкцій. Тож основну увагу планується приділити відновленню даху і куполу споруди. Проектувальники пропонують створити не тимчасові, а стаціонарні захисні конструкції, які забезпечуватимуть виконання наступних завдань з реставрації.

Приємною новиною для присутніх стало узгоджене з замовником рішення відновлювати історичний (XIX-го століття) купол корпусу. Щодо термінів реалізації протиаварійного плану. Опісля погодження проекту в Центральному органі охорони культурної спадщини та проходження Державної будівельної експертизи з отриманням необхідних дозволів на будівельні роботи на пам’ятці, восени цього року роботи буде розпочато.

У підсумку наради вирішили підтримати науково-проектну документацію та запропонували Департаменту культури і туризму Полтавської обласної державної адміністрації звернутися з клопотанням до Міністерства культури та інформаційної політики України про погодження проектної розробки задля пришвидшення реставрації унікальної пам’ятки.

20 08 11 konsult rada01

20 08 11 konsult rada01

20 08 11 konsult rada01

20 08 11 konsult rada01

20 08 11 konsult rada01