День будівельника — професійне свято працівників будівництва і промисловості будівельних матеріалів України. Цього року він відзначається 9 серпня.

Традиція відзначати своє професійне свято у будівельників зародилася ще 1956-го року, після прийняття Постанови Ради Міністрів СРСР спільно з Центральним Комітетом КПРС від 23 серпня 1955 року і підписання 6-го вересня 1955-го року спеціального Указу Президії Верховної Ради. Свято встановлено в Україні «…на підтримку ініціативи працівників будівництва і промисловості будівельних матеріалів України…» згідно з Указом Президента України «Про День будівельника» від 22 липня 1993 року.

Професія будівельника потрібна і відповідальна, бо саме його робота зв’язує сучасне з майбутнім, облаштовує наш життєвий простір, супроводжує весь цивілізаційний процес.

Саме дбайливі руки будівельників підняли з руїн Полтаву після Другої світової війни. Вже у січні 1944 року Діпробуд розробив схему планування міста і проект першочергових відбудовних робіт. Протягом 1944-1958 років відбудували стару частину міста, поруч із якою з’явилися нові площі – Привокзальна, Театральна, Зигіна. Знову постав у гордій красі і будинок Полтавського краєзнавчого музею (зараз – імені Василя Кричевського). Серед тих, хто його відбудовував – Олександр Георгійович Токарєв (1927-2010), який очолював бригаду мулярів будівельного управління № 1 м. Полтави, згодом працював інструктором з пропаганди передових методів праці нормативно-дослідної станції тресту «Укргазспецбуд». Світлини, передані до фонду Полтавського краєзнавчого музею його родиною, передають хвилюючі моменти з будівельних майданчиків Полтави 1950-1960-их років. Це жива історія міста. передана у спадок новим поколінням.

Тож щиро вітаємо будівельників і всіх причетних до будівельної галузі з професійним святом! Бажаємо цікавих ідей, вдалих проектів, плідної роботи та успішної реалізації задумів.

20 08 09 budivelnik01

20 08 09 budivelnik01

20 08 09 budivelnik01