З ранньої весни до самих приморозків у дендропарку Полтавського краєзнавчого музею імені Василя Кричевського квітують різноманітні дерева, чагарники, багаторічні та однорічні квіти. Навіть під час карантину ви мали змогу познайомитись з найбільш цікавими із них. Зараз прийшла черга гібісків – декоративних рослин із родини Мальвових. Назва роду походить від грецького слова hibiscos, що означає схожий на ібіса (гінецей квітки деяких гібісків вигнутий, наче дзьоб згаданого птаха). Майже всі види роду (а їх відомо понад 200) зростають у тропіках і субтропіках. В умовах помірного клімату у відкритому ґрунті можуть рости лише два багаторічних види, що представлені в нашій колекції. Це гібіск Русанова гібридного походження, виведений у 40-50 рр. ХХ ст. ботаніком-селекціонером, професором Федором Миколайовичем Русановим у ботанічному саду Душанбе, та гібіск сирійський, що походить з Індії та Китаю.

На клумбах та рабатках зараз буяють однорічні та багаторічні квіти: чорнобривці, агератуми, петунії, флокси, седуми, гайлардії, геліопсис тощо. А на великому газоні височить дивина густоквіткова. Вона зверхньо поглядає зі своєї двохметрової висоти на пишнобарвні садові квіти, немов говорить: «Я все одно гарніша за вас, та ще й лікарські властивості маю!».

20 08 09 dendropark01

20 08 09 dendropark01

20 08 09 dendropark01

У цьому році вперше у парку зацвів унабі ююба, або зізіфус, який ще називають китайським фініком. Хоча його квіти непоказні, вони виділяють чимало нектару, тож комахи із задоволенням їх відвідують. Сподіваємось, що восени ми зможемо поласувати першими плодами рослини. Саджанці зізіфусу нам подарував Хорольський ботанічний сад у 2019 р. Природний ареал рослини знаходиться у Середземномор’ї, Закавказзі, горах Середньої Азії, Західній Азії, Центральному і Північному Китаї, Кореї та Індії. Деякі дослідники вважають, що терновий вінець Христа був виготовлений із гілок зізіфусу, вкритих гострими шипами, які називають «Христові колючки».

20 08 09 dendropark01

Вже почали достигати горіхи на ліщині деревовидній, тож частими гостями парку стали білки. За час карантину вони звикли до тиші на подвір’ї та нашої садівниці Олени Науменко, яка доглядала за парком у цей час. Прудкі руденькі тваринки дозволили зробити декілька кадрів на старому дубі.

20 08 09 dendropark01

Запрошуємо всіх бажаючих на тематичні екскурсії по парку