20 серпня 2020 року свій поважний ювілей відзначає великий господар української ниви Семен Свиридонович Антонець. Хлібороб з діда-прадіда, засновник ПП «Агроекологія», що на Шишаччині, піонер біологічного землеробства, перший з аграріїв – Герой України, Почесний академік Національної академії аграрних наук України, Голова Громадської спілки «Полтавське товариство сільського господарства». Підгрунтям діяльності аграрія з впровадження системи органічного землеробства стало вчення всесвітньовідомого природознавця В.І. Вернадського. На землях заснованого ним ПП «Агроекологія» понад сорок років впроваджується безполицевий спосіб обробітку грунту, припинено використання всіх видів пестицидів, широко застосовуються органічні добрива. За рахунок цього відбувається природне відновлення родючості грунту та одержання екологічно чистої продукції.

Доречно у цей день згадати цікавий музейний експонат – портрет ювіляра, подарований 2019 року Семеном Свиридоновичем Полтавському краєзнавчому музею. Портрет виконаний харківським художником зі світовим ім’ям, дизайнером і новатором мистецтва Олегом Анатолійовичем Лазоренком у техніці мозаїчного кольоропису. Картина складається з великої кількості невеличких клаптиків паперу, особливим способом склеєних між собою і нанесених на основу. Героя зображено на фоні квітучого соняшника (С.С. Антонець за гороскопом саме «соняшник»), вкритого краплями роси, від яких відбиваються сонячні промені, утворюючи веселку. Його оточують ангели-охоронці. Поруч намальована церква Симеона Богоприїмця у с. Михайлики, побудована за сприяння та на кошти С.С. Антонця. Портрет був виконаний на замовлення Семена Свиридоновича і вручений йому 2014 року на честь 50-річчя перебування на посаді керманича аграрного господарства – тодішнього колгоспу «Шлях до комунізму» в с. Воскобійники Шишацького району.

Колектив Полтавського краєзнавчого музею імені Василя Кричевського сердечно вітає знаного аграрія, щирого друга нашого музею з 85-річчям! Шанований Семене Свиридоновичу, бажаємо Вам міцного здоров’я, оптимізму та благополуччя. Доземний Вам уклін!

20 08 18 antonec