В постійно діючій експозиції Полтавського краєзнавчого музею імені Василя Кричевського “Полтавщина у роки незалежності” (1991-2020 рр.) почесне місце займають прапори військових формувань, що захищали і продовжують захищати територіальну цілісність, державний суверенітет та незалежність України в зоні АТО/ООС. Серед них – прапор бойового підрозділу, в складі якого воював у зоні АТО наш земляк – старшина МВС України Валерій Боняківський (позивний «Кабул») (1970-2014). На прапорі – написи, зроблені бойовими побратимами Валерія, з якими він воював пліч-о-пліч.

Валерій Боняківський народився і виріс у Полтаві, тут з відзнакою закінчив школу № 11. Після закінчення Ворошиловградського вищого військового авіаційного училища служив у військово-повітряних силах, літав на штурмовиках Су-25. З початком бойових дій на Сході України пішов добровольцем на фронт у складі Добровольчого Українського корпусу «Правий сектор». Згодом перевівся до батальйону «Дніпро-1», де був командиром штурмово-розвідувальної групи.

16 жовтня 2014 року під Донецьком під час виконання бойового завдання Валерій був смертельно поранений внаслідок ворожого артилерійського обстрілу. Похований на Боженківському кладовищі м. Полтави на Алеї Героїв. Посмертно нагороджений орденом «За мужність» III ступеня, почесною відзнакою «Перемога за нами», нагрудним знаком «За вірність народу України» I ступеня, медалями «Захиснику Дніпропетровська від сепаратизму», «За жертовність і любов до України». У травні 2016 року на фасаді Полтавської ЗОШ № 11, яку закінчив Валерій, на честь героя АТО урочисто відкрито меморіальну дошку.

20 08 23 bonakivskiy01 

20 08 23 bonakivskiy01