Як не дивно, але серед багатьох історичних портретів діячів української історії козацького часу відсутній історичний портрет гетьмана Івана Степановича Мазепи. І не дивно. Зображення анафематствуваного царем Петром І, та проклятого, як зрадника, російським суспільством гетьмана було вилучено за наказом царя іще на початку XVIII століття. За зберігання портретів І.С. Мазепи було єдине покарання – смерть. Саме тому портрети гетьмана спалювались на вогнищах, або знищувалися іншими способами. В результаті на кінець XVIII століття уже не було жодного достовірного портету цієї непересічної особистості. Але, значення Івана Мазепи в українській історії було настільки велике, що за відсутності історичних, його образ почали бачити на інших портретах. Так, найбільшої популярності у ХІХ ст. здобуло зображення так званого «Напольного гетьмана» - безіменний портрет діяча козацької доби часів І. Мазепи. На початку ХХ ст. з легкої руки Михайла Грушевського почали розповсюджувати як достовірне зображення гетьмана портрет, котрий зберігався в Гріпсгольмській галереї у Швеції, що також виявся портретом іншої особи – литовського гетьмана Яна Сапєги. Існувало також багато уявних портретів І. Мазепи. Загалом нараховується до 40 таких зображень. Такі портрети були написані і в Полтаві – зокрема портрет роботи художника Миколи Підгорного виконаний на підставі аналізу багатьох нібито «достовірних» портретів гетьмана.

Презентований сьогодні портрет є результатом багаторічної співпраці художника та істориків. Написаний він на підставі творчого осмислення давно відомого зображення гетьмана Івана Степановича Мазепи з оригіналу літопису Самійла Величка. Наскільки достовірне це зображення сказати важко – але в Літописі воно виконане сучасником гетьмана, який бачив його особисто, тож маємо високу долю вірогідності схожості з гетьманом.

Автор – Валерій Іванович Побоков заслужений працівник культури України зобразив гетьмана на повен зріст у стилі козацького іконописання XVII – XVIII століть. Наскільки достовірне це зображення сказати важко аж поки не буде віднайдено справжній портрет І.С. Мазепи. Виконаний він для Полтавського краєзнавчого музею імені Василя Кричевського і буде розміщений в основній експозиції в одній із двох козацьких зал. Портрет буде його домінантним центром, що об’єднуватиме експозиційний простір та розповідатиме про важкі, але героїчні сторінки козацької історії Полтавщини. Адже Іван Степанович Мазепа не лише отримав гетьманськеу булаву під Полтавою, але й уважається одним із меценатів ряду храмів Полтавщини.

Вик.: Володимир Мокляк
Тел.: 56-25-38

20 08 23 mazepa01

20 08 23 mazepa01

20 08 23 mazepa01

20 08 23 mazepa01

20 08 23 mazepa01

20 08 23 mazepa01