Щорічно у другу неділю вересня в Україні відзначається професійне свято працівників нафтової, газової, нафтопереробної промисловості та нафтопродуктозабезпечення, встановлене згідно з Указом Президента України «Про День працівників нафтової, газової та нафтопереробної промисловості» від 12 серпня 1993 р. № 302/93.

Полтавська область є однією із передових областей України за обсягами видобутих вуглеводнів. На її території видобувається 43 відсотки українського природного газу, 10 відсотків нафти та 60 відсотків газового конденсату. Ці вагомі здобутки – наслідок щоденної кропіткої роботи кожного з працівників галузі – інженерів, операторів, ремонтників, буровиків.

Матеріали про нафтогазовий комплекс Полтавщини, що є одним із найбільш потужних у державі, широко представлені в постійно діючій експозиції Полтавського краєзнавчого музею імені Василя Кричевського «Полтавщина у роки незалежності» (1991-2020 рр.).

Так, музейні експонати розповідають про одне із провідних підприємств галузі – ГПУ «Полтавагазвидобування», що в 60-х рр. ХХ ст. поклало початок зародженню газової промисловості в Україні. Нині підприємство здійснює розробку 43 родовищ вуглеводнів у східній і центральній частині України (Полтавська, Харківська, Сумська і Дніпропетровська області). Його експлуатаційний фонд становить 780 свердловин. 

Чимало матеріалів присвячено НГВУ «Полтаванафтогаз» – великому підприємству, що займається видобутком нафти й газу. Район робіт охоплює територію Полтавської області та прилеглих районів Дніпропетровської та Сумської областей. Видобуток вуглеводнів здійснюється на 25 родовищах.

Також в музейній експозиції розміщено велику кількість матеріалів (фото, документи, нагороди, відзнаки) про видатних діячів нафтогазового комплексу Полтавщини – Р.Ю. Садовського, Л.М. Калину, В.П. Козака та багатьох інших, що своєю невтомною працею зробили значний внесок у розвиток галузі.

20 09 13 naftogaz