Йосипом Сталіним 88 років тому був підписаний закон «про 5 колосків, який фактично став передвісником Голодомору в Україні. Повна його назва – Постанова ЦВК і РНК СРСР «Про охорону майна державних підприємств, колгоспів і кооперації та зміцнення суспільної (соціалістичної) власності» від 7 серпня 1932 року. Авторство постанови приписують особисто Й. Сталіну.

Закон передбачав за розкрадання колгоспного майна (а таким вважалися навіть кілька колосків, які перезимували під снігом на полі) розстріл на місці та конфіскацію майна. За наявності пом’якшуючих обставин покарання передбачало 10 років ув’язнення в таборах. Амністія заборонялася.

Крім власне самого закону існувала також Таємна інструкція про його застосування. Зокрема, ставилося завдання щодо «куркулів» застосовувати лише розстрільні статті. Хоча на практиці спостерігалася інша ситуація. Згідно з статистичним даним серед засуджених було 83% колгоспників і селян-одноосібників і всього 15% – «куркульсько-заможних елементів».

У містах заборонялося продавати хліб селянам. Їх не наймали на роботу на промислові підприємства, їм забороняли переходити або переїжджати з України в Росію, де можна було вижити. Загороджувальні загони на кордонах з Польщею та Румунією розстрілювали втікачів. Українські села наповнилися партійними активістами та «буксирними бригадами» для обшуків і конфіскації харчів. Так було запущено механізм масового вбивства українських селян штучно спланованим голодом. Водночас підрозділи ДПУ провели масштабну кампанію «очищення» України від «петлюрівців» і «українських націоналістів» – в Україні у 1933 р. було арештовано більше людей, ніж у часи Великого терору.

Полтавщина була однією з областей які постраждали від голоду найбільше. Багато населених пунктів потрапляли до так званих «чорних дощок». Це статус села який надавався тим населеним пунктам, які чинили опір політиці радянської влади. Такі населені пункти війська брали у блокаду. На Полтавщині статусу «чорних дощок» набули: м. Кобеляки, та декілька населених пунктів в Глобинському, Решетилівському та Чутівськрму районах.

За розрахункам полтавського дослідника О. П. Єрмака демографічні втрати на Полтавщині коливаються у межах одного мільйона населення. У експозиції Полтавського краєзнавчого музею імені Василя Кричевського знаходиться Національна книга пам'яті жертв Голодомору 1932-1933 років. У ній перелічені поіменно померлих у 1932-1933 рр. Сьогодні ця цифра складає 882 510 осіб. Цей список не є вичерпним, робота з встановлення масштабів Голодомору триває.

Джерела:
Волошин Г. Голодомор на Полтавщині у 1932-33 роках [Електронний ресурс] // Інтернет-видання Полтавщина
За матеріалами Українського інституту національної пам'яті

20 09 14 5 koloskiv01

20 09 14 5 koloskiv01

20 09 14 5 koloskiv01

20 09 14 5 koloskiv01