19 вересня виповнюється 145 років від дня народження знаного продовжувача кобзарських традицій Полтавщини Федора Даниловича Кушнерика (7 (19) вересня 1875, с. (нині смт.) Велика Багачка, Полтавська область – 23.07.1941 с. Велика Багачка).

У Полтавському краєзнавчому музеї імені Василя Кричевського різьблений портрет Федора Кушнерика можна побачити в етнографічній експозиції. У залі «Народне мистецтво ХХ століття» експонується панно «Опанас Сластьон і народні кобзарі», 1977 р., автор – Василь Кваша (1917-1987 рр.). На панно, у центрі, – погруддя О. Сластіона в оточенні 17 кобзарів (за малюнками Опанаса Георгійовича), у верхньому правому куті – Федір Кушнерик.

Миргородський кобзар з дитинства мав потяг до науки. У семирічному віці втратив зір, але ходив до школи, знання отримував на слух. Самостійно навчався грати на скрипці, фісгармонії, з якими ходив по весіллях і ярмарках, заробляючи на прожиття. В 1909 році зустрівся з відомим кобзарем Михайлом Кравченком, який взяв його в учні і подарував йому свою кобзу, на якій Ф. Кушнерик грав усе життя, пройшов з нею майже півсотні тисяч верств. Його кобза звучала на весіллях, на вулицях Кременчука, Хорола, Полтави, Миргорода, Лубен, Києва, Ромен, Пирятина. Він співав думи: «Про трьох богатирів азовських», «Про Кішку Самійла», «Про Олексія Поповича», пісні на вірші Тараса Шевченка і Степана Руданського, сам складав думи.

У 1939 році Федора Кушнерика запросили в столицю на республіканську конференцію кобзарів і лірників, там прийняли до Спілки письменників України. Наприкінці наступного року відзначали 65-річчя від дня народження й тридцятиріччя його кобзарської діяльності. До Великої Багачки на святкові торжества приїхали представники Академії наук України, письменницької спілки, громадських організацій.

Творчість видатного співця-кобзаря, нашого земляка назавжди увійшла до скарбниці народного мистецтва, дала ключ до науково-виконавського відтворення кобзарства в сучасних умовах.

Згідно з розпорядженням Представника Президента України у Полтавській області від 27.05.1994 р. №165 «Про увічнення пам’яті українського поета-кобзаря Федора Кушнерика» Великобагачанській школі мистецтв присвоєно ім’я поета-кобзаря Ф. Кушнерика, а з 1989 року щороку проводиться обласне свято кобзарського мистецтва «Взяв би я бандуру».

20 09 19 kushneryk2 01

20 09 19 kushneryk2 01