Експедицією Полтавського краєзнавчого музею імені Василя Кричевського під час обстеження населених пунктів Решетилівського району для підготовки матеріалів до «Зводу пам’яток історії та культури України» був виявлений у центрі с. Шилівка пам’ятний знак землякам-учасникам російсько-японської 1904 – 1905 рр. та Першої Світової воєн 1914 – 1918 рр. Він був побудований 29 серпня 1919 р. коштом прихожан Вознесенської церкви. Організатори збору коштів і попечителі будівництва – С.С. Гнатенко та І.Є. Арендаренко.

Пам’ятний знак являє собою ступінчатий обеліск з полірованого сірого граніту, увінчаний хрестом з того ж матеріалу, на цегляному оштукатуреному постаменті. На чільній поверхні верхнього блоку викарбувані Георгіївський хрест та ікона Божої Матері. На протилежній поверхні – присвята воїнам, які полягли за рідну землю та прізвища 62 загиблих односельців. На чотирьох площинах другого блоку – пам’ятні написи і прізвища попечителів будівництва пам’ятного знаку: «Дорогим, рідним воякам, павшим за рідну землю». «Тем, кто пал жертвой в войнах 1904 – 1905, 1914 – 1917 г.г. на кровавой ниве. От прихожан с. Шиловки 1919 г. 1 мая Заботами и попеченіем уполномоченных С.С. Гнатенко и и е 2 го Арендаренко». «Більш любові ніхто в світі не має, як хто душу за других свою покладає». «Хто рідний край усе рідне своє забуває того Бог карає. Так старий кобзар Шевченко у віршах співає, співає в віршах, завіщає край свій шанувати і не лихом, а добром предків споминає». «Заповіт. Як умрем і про нас пам’ять ляже в домовину. Ви потомки не забудьте Матір Україну. Не забувайте, поминайте і дітей її, що померли на чужині в кровавій війні. Щирим серцем поминайте, у душі полюбіте їх, несчастних і за Господа молите. Вони слава України, вони предки Ваші. Вони рідні, дорогі, не чужі а наші. 1 мая, 29 августа. Вічно хай свято буває. І ніхто цих днів не забуває. В ці дні к Хресту пам’ятнику сюди всы прийдыте і про гірку вояк долю речі розкажіте».

У 1920-х рр. пам’ятний знак було пошкоджено – знято гранітний хрест. У 1960-х рр. натомість був встановлений дерев’яний хрест, пофарбований під граніт. У 1988 р. дерев’яна частина пам’ятного знаку замінена на гранітну.

20 09 21 shylivka