6 жовтня – Всесвітній день охорони природних місць проживання тварин і рослин. Це свято було започатковано у 1979 році в рамках «Бернської конвенції про охорону дикої флори та фауни і природних середовищ існування», яка була прийнята Радою Європи.

Рослини і тварини – наші сусіди, а сусіди повинні жити в мирі і допомагати один одному. Ми, люди, «допомогу» від природи беремо самі, не питаючи дозволу. Користуємося природними ресурсами, змінюємо природу для своїх потреб. Дуже рідко при цьому люди враховують, що внаслідок їх діяльності руйнуються домівки наших маленьких сусідів або їх кормова база. В результаті – сотні видів тварин і рослин вже безповоротно зникли на Землі, і цей нищівний процес продовжується.

Одна людина не може нічого змінити в масштабах планети, рідко хто поодинці може змінити щось в масштабі країни. Але кожна людина може на відстані свого погляду зберегти домівки своїх маленьких сусідів. Тут доречно буде згадати клятву рослині, яку дають студенти Харківського національного аграрного університету ім. В.В. Докучаєва: «Збережу, де стою, де живу, на відстані погляду та голосу, хоча б на віддалі простягнутої руки. І мій особистий природоохоронний простір, помножений на мільйони, стане природоохоронним простором Вітчизни…». Автор ідеї такої клятви – професор університету, академік Міжнародної академії наук екології та безпеки життєдіяльності Лисенко Володимир Пилипович.

І хоч називається вона «Клятва рослині», але рослини, тварини, вся природа існують невіддільно одне від одного, в гармонічній взаємодії. Давайте і ми з вами навчимося бути часткою природи, а не загарбником.

Підписи до фото:

1. Старі дуплисті дерева – домівка для багатьох звірів і птахів. Через їх знищення ніде жити, наприклад, совам. А варто знати, що одна сова за сезон з’їдає близько тисячі мишей. У той час, як одна миша з’їдає за сезон близько одного кілограма зерна. Отже, одна сова зберігає для наших комор близько тони зерна.

2. Це гніздо крука, і йому можна майже не боятися людей на такій висоті. А от пташки, що гніздяться на кущах або на землі, часто потребують захисту.

3. Мурахи – охоронці лісу. Вони знищують безліч жуків, гусениць та інших шкідників. Приємно, що в нашій області самих мурашок також охороняють.

4. Цей байбак загинув з вини людей, які випалювали суху траву. Та ще й на території заповідного об’єкту – Диканського Регіонального ландшафтного парку. Але і в будь-якому іншому місці в траві живуть тварини, птахи, комахи – збережіть їхні домівки!

20 10 06 priroda01

20 10 06 priroda01

20 10 06 priroda01

20 10 06 priroda01