Щорічно у третю неділю жовтня в Україні відзначається професійне свято працівників харчової промисловості, встановлене згідно з Указом Президента України «Про День працівників харчової промисловості» від 8 серпня 1995 р. № 714/95.

Харчова промисловість Полтавщини - це потужний промисловий сектор агропромислового комплексу. Галузь перероблення сільськогосподарської продукції та виробництва харчової продукції традиційно займає провідну роль в економіці області.

Харчова промисловість області представлена вісімнадцятьма підгалузями: молокопереробною (включає 16 підприємств), м’ясопереробною (14), цукровою (5), олійно-жировою (4), борошномельно-круп’яною (10), плодоконсервною (3), виробництва хліба та хлібобулочних виробів (20), кондитерських виробів, печива, тістечок (7), мінеральної води та безалкогольних напоїв (3) та ін.

Завдяки професіоналізму та невтомній праці харчовиків галузь є одним із лідерів в освоєнні нових методів та форм ринкового господарювання, в технічному і технологічному оновленні виробництва.

Полтавська область активно розвиває зовнішньоторговельні відносини з багатьма країнами світу та традиційно входить до шести регіонів-лідерів за обсягом експорту продукції на закордонні ринки. Дозвіл на експорт харчової продукції отримали 16 підприємств молокопереробної та 10 підприємств м’ясопереробної галузей Полтавщини. Ними експортується: м'ясо яловичини, молоко згущене, суміш рослинно-молочна, молоко сухе, сир твердий, сироватка суха молочна, масло вершкове, сухі дитячі молочні суміші.

Матеріали про провідні підприємства харчової промисловості Полтавської області – Глобинський маслозавод, Лубенський молочний завод, Миргородський завод мінеральних вод, Хорольську механізовану пекарню та ін. – широко представлені в постійно діючій експозиції Полтавського краєзнавчого музею імені Василя Кричевського “Полтавщина у роки незалежності” (1991-2020 рр.). Ознайомитися з ними може кожен бажаючий.

20 10 18 harchova