У Полтавському краєзнавчому музеї імені Василя Кричевського зберігається збірка килимів майстра. Серед них осібно стоять чотири чудових вироби із циклу «Пори року», виготовлені у кращих традиціях решетилівського килимарства, в яких яскраво простежується шлях від канонічного килима до особливого авторського стилю. Твори Леоніда Товстухи відрізняє особливе трактування рослинних орнаментів. Так, мотив «дерево життя» є центральним у килимі «Весна», він захоплює настроєм пробудження природи, милує око пастельними кольорами із переважанням зелених відтінків. Зовсім інший прийом орнаментики та кольористики використаний у килимі «Літо». Це – фантастичні букети, ритмічно розташовані на м’якому блакитному тлі в обрамленні ламаних гілок з розквітлими квітами. Композиція, кольори, енергетика килима дихають літнім теплом, красою природи. Усі килими із циклу «Пори року» уособлюють в собі сприйняття автором довколишнього світу, багатогранності та неперервності життя.

Ткані твори Леоніда Товстухи вражають різнобарв’ям пастельних кольорів, теплих відтінків, справжньою живописністю, яка захоплює глядача. Вони експонуються на виставках та у постійній експозиції музею, а ще – це патерни для знаних і молодих майстрів, які розвивають килимарство Полтавщини. Нагадаємо, що традиції решетилівського рослинного килимарства у 2017 році внесено до Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини України.

Підготували Старченко В. І., завідувачка сектору науково-дослідного відділу фондів, Кондратенко Т. К., головний зберігач фондів.

20 10 24 tovstuha01

20 10 24 tovstuha01

20 10 24 tovstuha01