Всеукраїнський день працівників культури і аматорів народного мистецтва спочатку відзначався в Україні 23 березня. Ця дата була встановлена в березні 2000 року Указом Президента України №484/2000, враховуючи вагомий внесок працівників культури та аматорів у відродження української національної культури, розвиток народної творчості, активну культурно-просвітницьку діяльність.

Із 2013 року, згідно з Указом Президента України від 30.12.2011 №1209/2011 «Про відзначення в Україні деяких пам'ятних дат і професійних свят» (із змінами) цей день став відзначатися 9 листопада і отримав назву «Всеукраїнський день працівників культури та майстрів народного мистецтва».

Полтавщина є батьківщиною багатьох діячів культури і мистецтв. Серед них – уродженка с. Землянки Глобинського району, відома українська співачка Раїса Опанасівна Кириченко, удостоєна звання Героя України за видатний особистий внесок у збереження та збагачення української національної пісенної спадщини, багаторічну плідну творчу діяльність. В постійно діючій експозиції музею «Полтавщина за роки незалежності (1991-2020 рр.)» представлені її фото, нагороди, відзнаки, сценічний костюм «Чураївна».

Серед українських композиторів знане ім’я полтавця Олексія Івановича Чухрая, члена Національної спілки композиторів України, заслуженого працівника культури України. Він відзначений дипломом Міжнародного рейтингу популярності і якості, дипломом переможця фестивалю «Світ у музиці», що проходив в Італії у 1999 році (розміщений у музейній експозиції).

Яскравим представником плеяди полтавських поетів кінця ХХ ст. є член Національної спілки письменників України Михайло Васильович Казидуб, який у 2001 р. став лауреатом обласної премії імені Панаса Мирного (посмертно) за збірку поезій «Полудневі автографи» та вагомий внесок у розвиток культури. В експозиції представлені твори поета, його документи, диплом лауреата премії. Поряд – фото та книги Петра Петровича Ротача – відомого українського поета й літературознавця, лауреатаобласної літературно-мистецької премії імені Панаса Мирного.

Чимало експонатів (фото, нагороди, відзнаки) присвячені відомим театральним діячам Полтавщини - народним артистам України, провідним акторам Полтавського академічного музично-драматичного театру ім. М.В. Гоголя Жанні Костянтинівні Северин та Юрію Васильовичу Попову.

Представлені в музейній експозиції матеріали свідчать, що не існує жодної галузі культури та мистецтва, яка б не була збагачена талантом і творчістю наших земляків. Полтавщина є унікальною скарбницею національної духовності й культури, а її культурне надбання - яскраве та багатогранне.

20 11 09 kultura01 20 11 09 kultura01
20 11 09 kultura01 20 11 09 kultura01
20 11 09 kultura01 20 11 09 kultura01