Щороку 3 грудня у світі відзначається Міжнародний день інвалідів, який проголошено Генеральною Асамблеєю ООН у 1992 році. Відзначення цієї дати спрямоване на посилення уваги до проблем інвалідів, захисту їх гідності, прав і благополуччя. Цей день є нагадуванням людству про його обов’язок виявляти турботу і милосердя до людей з особливими потребами. У світі налічується понад один мільярд людей з інвалідністю, що приблизно становить 15% населення усього світу.
До пільгових категорій відвідувачів Полтавського краєзнавчого музею імені Василя Кричевського належать і люди з інвалідністю. В стінах музею вони завжди користуються особливою увагою співробітників, які слідкують за дотриманням їх прав: наші гості обслуговуються першочергово та безкоштовно.
Ми активно навчаємося працювати з особами, що мають особливі потреби. Так минулого року науковці взяли участь у тренінгу з аудіодискрипції. Захід став частиною проекту «Бачити серцем», який реалізувала Житомирська обласна громадська організація «Житомирська обласна спілка культури та мистецтва інвалідів» за підтримки Українського культурного фонду в рамках програми «Інклюзивне мистецтво». Незрячі спікери, спеціалісти по роботі з інвалідами по зору поділилися досвідом щодо організації специфічних мистецьких заходів, екскурсій, перформансів. Працівники закладу змогли наочно побачити алгоритм роботи з незрячими людьми під час аналізу візуальних творів мистецтв, познайомилися з різноманітними форматами та методами роботи з різними категоріями інвалідів по зору. Після тренінгу екскурсовод музею ознайомив незрячих спікерів з експозицією, історією музею, розповів про перспективні напрямки нашої роботи. Екскурсія була проведена з урахуванням нових знань, отриманих під час тренінгу.
Окрема категорія відвідувачів – особи з вадами руху. Поблизу центрального входу для них облаштована електронна кнопка визову чергового, який повинен забезпечити наявність пандусів для пересування та проконтролювати якість обслуговування таких гостей. На жаль, поки що в музеї відсутні зручні механізми для надання таким відвідувачам можливості потрапити на другий і третій поверхи, але у перспективних планах розвитку нашого закладу існують напрацювання стосовно облаштування спеціального ліфту. У липні цього року в рамках програми «Музей для всіх і кожного», за сприяння відомої полтавської волонтерки Вікторії Мірошниченко, Полтавському краєзнавчому музею імені Василя Кричевського було подаровано інвалідний візок для покращення інклюзивного музейного середовища, за що ми щиро вдячні небайдужим землякам.
Значну кількість творчих зусиль віддає роботі з пільговими категоріями відвідувачів завідувачка науково-дослідного експозиційного відділу етнографії Пісцова. Вона проводить заходи, організовує цікаві майстер-класи, впроваджує в життя принципи музейної педагогіки. Учасники її заходів кожного разу з нетерпінням чекають на нові творчі зустрічі.
Протягом року наші спіробітники неодноразово працювали і з інклюзивними групами. Робота з такими колективами потребує специфічних методів, навичок, додаткових знань. Наприклад, для вихованців недільної школи, якими опікується храм Святого апостола Андрія Первозванного м. Полтави, у лютому був проведений інтерактивний навчально-виховний захід: «З чумаками на ярмарок!». Ведучі заходу (наукові співробітники − Устименко О.В. і Врублевська Н.В.) вимушені були врахувати особливості колективу, до складу якого ввійшли діти різного віку (від 3 до 12 років), діти з особливими потребами, діти-сироти. І якщо на початку зустрічі не всі дітки долучилися до дійства, то упродовж заходу ведучім вдалося залучити до діалогу всіх учасників заходу. На майбутнє плануємо запрошувати до спілкування з такими дітьми їх батьків. Це допоможе поліпшити взаєморозуміння між членами родини, позитивно вплинути на стан сімейного середовища.
Зрозуміло, що інтерес людей до музею є визначальним критерієм його успішності. Щоб поліпшити якість музейних послуг, ми постійно здійснюємо моніторинг суспільної думки щодо роботи нашого закладу. Звертаємо особливу увагу на побажання гостей з інвалідністю. Ми розуміємо, що робота з такими інклюзивними групами та окремими відвідувачами потребує постійного вдосконалення і працюємо в цьому напрямі.

Устименко О. В., Бойко Л. С.

20 12 03 invalidy01

20 12 03 invalidy01

20 12 03 invalidy01

20 12 03 invalidy01

20 12 03 invalidy01

20 12 03 invalidy01

20 12 03 invalidy01