5 грудня своє професійне свято відзначають працівники статистики. День святкування встановлений з 2002 р. Ця дата пов’язана з початком проведення в 2001 р. першого Всеукраїнського перепису населення. Але історія статистичної служби на теренах України і Полтавщини, зокрема, розпочалася значно раніше.

Цього дня доречно згадати діяльність статистичного бюро Полтавського губернського земства. Його створили в 1881 р. А з 1900 р. установу очолив Григорій Григорович Ротмістров (1864-1940), уродженець с. Ганзерівка Пирятинського повіту Полтавської губернії. Він є автором праць зі статистики, до прикладу, оглядів з питань сільського господарства краю. З 1901 р. почав виходити «Статистический ежегодник Полтавского губернского земства». У часописі висвітлювалися проблеми діяльності земства й життя населення губернії: землеробство, землекористування, продовольче забезпечення тощо. Видання мало два розділи – земський і статистично-економічний. Г. Г. Ротмістров разом із колегами проводив велику роботу по збиранню, впорядкуванню та публікації статистичних даних. Окрім того друкував відповідні матеріали в газеті «Рідний край» (1906 р.), займався громадською діяльністю, був старшиною Українського клубу в Полтаві (1913-1918 рр.), діячем Товариства Українських Поступовців.

В експозиції Полтавського краєзнавчого музею імені Василя Кричевського експонуються: портрет, нагрудний знак та попільниця Г. Г. Ротмістрова, а також його рукопис з історії статистики Полтавської губернії в другій половині XIX ст.

Музейні співробітники вітають усіх причетних до Дня працівників статистики України. Ви робите велику справу – забезпечуєте функціонування загальнодержавної інформаційної системи, створюєте неупереджену повноцінну картину життя суспільства, різних його сфер і сторін. А це – важлива передумова об’єктивної оцінки сучасного становища країни, прогнозування її подальшого розвитку.

Г. М. Барська, завідувачка відділу історії пізнього середньовіччя та нової історії ПКМ.

20 12 05 stat01

20 12 05 stat01

20 12 05 stat01