У колекції Полтавського краєзнавчого музею імені Василя Кричевського досить широко представлене зимове вбрання регіону кінця ХІХ – початку ХХ ст.

Як і на всій території України, на Полтавщині традиційний верхній одяг був двох видів: з тканини та з хутра. Різновидом жіночого теплого вбрання, що виготовляли з тканини, була стьобана юпка. На відміну від керсетки, до якої вона була подібна за кроєм, юпка мала рукава. Утеплювали її завдяки ваті, яку вшивали під підкладку. Такий одяг іззовні шили з темного сукна, здебільшого, чорного, зеленого чи синього кольору. Могли прикрашати смужками чорного плісу на полах та рукавах.

Хутряний одяг, кожух і кожушинка, виготовлялися з овчини, вовною всередину. Кожух шили довгим, прямим по спині, з широким виложистим коміром. На спині й правій верхній полі могли оздоблювати вишивкою червоного й синього кольору.

Більш коротка кожушинка була обрізаною по талії, з багатьма зборками або складками знизу. Поділ і рукава, зазвичай, прикрашали смушком, а верхню полу, спину, груди і рукава – вишивкою.

Кожух також могли обшити ззовні сукном. Такий одяг називали байбараком.

Голову взимку жінки покривали теплими хустками. Ними ж могли обмотуватися поверх юпки. Чоловіки носили теплі смушеві шапки.

Катерина Штепа – науковий співробітник відділу етнографії ПКМ імені Василя Кричевського.

20 12 09 odag01

20 12 09 odag01