Захист прав людини є одним із найважливіших напрямів діяльності світових спільнот. У цій сфері в різний час створено близько 300 декларацій, конвенцій, хартій. Процес набув особливої інтенсивності після закінчення Другої світової війни, створення Організації Об’єднаних Націй, інших демократичних міжнародних інституцій.

Основоположним міжнародним актом із захисту прав людини і громадянина є Загальна декларація прав людини. Вона була ухвалена 10 грудня 1948 року на засіданні Генеральної Асамблеї ООН. Цей документ ратифікували більшість держав світу, в тому числі Україна.

У 1950 році Генеральна Асамблея ООН проголосила 10 грудня Днем прав людини, з метою залучення уваги людей в усьому світі до Загальної декларації прав людини. Чимало країн включили основні положення Декларації в своє базове законодавство і конституції. Так, в Конституції України закріплено основні міжнародно-правові стандарти в галузі прав людини.

Полтавський краєзнавчий музей імені Василя Кричевського забезпечує рівні права всіх відвідувачів музею на ознайомлення з культурною спадщиною різних поколінь українців. В експозиції представлені матеріали про найбільш яскраві прояви реалізації демократичних прав і свобод на Полтавщині. Освітня діяльність закладу сприяє побудові сталого громадянського суспільства, проводячи заходи, спрямовані на формування у відвідувачів належного рівня правової культури та правової свідомості.

Ольга Вільховик − старший науковий співробітник ПКМ імені Василя Кричевського.

20 12 10 sobornist01

20 12 10 sobornist01

20 12 10 sobornist01

20 12 10 sobornist01

20 12 10 sobornist01