Щорічно, у другу неділю грудня, в Україні відзначається День благодійності. Традиція відзначати його у нашій країні з’явилася 13 років тому – 13 грудня 2007 року, згідно з указом, підписаним третім Президентом України Віктором Ющенком. Це свято покликане стверджувати принципи гуманізму, милосердя, всіляко сприяти благодійній діяльності, підтримувати ініціативи громадських організацій. Меценатство, благодійність у сфері культури –прекрасний вияв суспільної активності, який музейники відчувають і підтримують усією душею. Наша розповідь про пересічних полтавців, які поповнили музейну збірку цікавими експонатами і зробили це від усієї душі і без матеріальних винагород.

Цьогоріч Володимир Олександрович Ганжа, корінний полтавець, краєзнавець, поповнив збірку музею цікавим комплексом матеріалів ХІХ-ХХ ст., пов’язаних із нелегкою долею родини Федоровських. Більше сотні різноманітних документів – фото, атестати, посвідчення, довідки, листи, малюнки – розповідають про життя подружжя Федоровських – Віри та Григорія, репресованого у 1938 р., їх дітей – Надії й Олексія. Представлені матеріали ілюструють як непростий період становлення радянської влади 1920-30-х рр., так і подальший життєвий шлях родини незаконно засудженого.

Особливо тепле ставлення у музейників до небайдужих дарувальників, які радо відгукуються на прохання передати речі відомих родичів. У дарунок музею Олександр Віцько - син відомого, вже нині покійного, майстра порцеляни, народного художника України Івана Михайловича Віцька, передав книги з приватної бібліотеки, професійне обладнання та керамічні вироби батька. Це не лише акт благодійності, але й визнання музею як скарбниці пам’яті про минуле і сучасність.

Кілька років поспіль фонди музею поповнює чудовими світлинами та фотографічним обладнанням 1980-х - 1990-х років Сергій Олександрович Назаркін – голова Полтавської обласної організації Національної спілки фотохудожників України. Це – перш за все, роботи самого майстра, його сина Іллі. А ось цього року Сергій Олександрович передав світлини відомих полтавських фотохудожників Віктора Анатолійовича Матосова, Сергія Івановича Білоусова, Сергія Федоровича Білоуса та ін.

Благодійність – вияв внутрішньої культури людини. Тож, колектив музею висловлює щиру вдячність усім нашим благодійникам. Сподіваємось, що колекційне зібрання і надалі буде поповнюватись щедрими подарунками наших симпатиків.

20 12 13 blagodiynist01

20 12 13 blagodiynist01

20 12 13 blagodiynist01