Наближається час, коли на ринках з’являться безліч зелених пухнастих товарів – новорічних ялинок і сосен. Деякі з них будуть куплені і принесуть радість і свято людям. Але не всі… Біда в тому, що останніми роками занадто вже багато з’явилося «бізнесменів», які намагаються заробити на новорічних деревах. Але на всіх них не вистачає покупців. На початку грудня нинішнього року співробітниця відділу природи нашого музею, навідуючись до одного із об’єктів природно-заповідного фонду Полтавського району, несподівано дізналася, куди поділася частина минулорічних непроданих ялинок… Їх відвезли у ліс і викинули. Прямо в упаковці.

Для прикладу, у деяких містах, наприклад, у Кременчуці, використані ялинки і сосни збирають, подрібнюють і використовують як мульчу для грунту, підстилку для худоби. Тоді як деревця, викинуті загорнутими в синтетичну сітку, більше ніякої користі не принесуть. Очевидно, який спосіб утилізації більш достойний.

У зв’язку з цим хочеться побажати шановним підприємцям, які привозять нам ялинки аж із Данії (як видно з маркування на етикетках), успіхів, наснаги, а також почуття міри, відповідальності і сил, аби не залишали після себе в лісі запакованих дерев.

А ще при нагоді хочеться нагадати полтавцям, що варто перевіряти, у кого ви купуєте святкові деревця. Просто запитайте у продавця сертифікат зі штампом лісництва – адже це зовсім не важко. У випадку відсутності такого сертифікату – оберіть краще іншого продавця, аби не заохочувати браконьєрів. Чим менше дерев у них куплять у цьому році – тим більше, можливо, залишаться живими у рідному лісі в наступному році.

Підготувала Олена Деркаченко, науковий співробітник науково-дослідного експозиційного відділу природи.

20 12 17 yalynki01 20 12 17 yalynki01
20 12 17 yalynki01 20 12 17 yalynki01