Нове надходження до орнітологічної колекції музею. Жовна чорна

Цього року орнітологічна колекція музею поповнилась новим експонатом – опудалом самця жовни чорної (дятла чорного) Dryocopus martius L. з родини Дятлових, ряду Дятлоподібних. Птаха знайдено 2020 р. у долині р. Грунь між селами Хитці і Броварки Гадяцького району. У залі № 4 відділу природи у вітрині «Фауна соснового лісу» вже експонується жовна чорна, - особина жіночої статі. Чучело виготовлене на Ростовській таксидермічній фабриці ще у 1959 р. Також у залі представлені інші види з орнітологічної колекції: крутиголовка, жовна сива, дятел великий строкатий, дятел середній, дятел малий, жовна зелена, дятел білоспиний. Останні два представники занесені до Червоної книги України.

Жовна чорна - досить великий птах, має чорне з металевим полиском оперення. Білуватий колір дзьоба ще більше підкреслює чорноту. На голові у самця видніється яскраво-червона «шапочка», а от у самки - це лише червона пляма на потилиці.
Жовна чорна зустрічається у лісовій смузі Європи і північної частини Азії, переважно у тайзі. У нашій країні вид поширений на Поліссі, в Карпатському регіоні, по заплавних лісах Дніпра та Дністра заходить у Лісостеп, на Полтавщину. Оселяється у старих соснових і сосново-дубових лісах. Ворогів у жовни небагато. На неї може полювати яструб великий, а у гніздовий період - куниця лісова. Улюбленою поживою жовни чорної є різні види мурашок. Щоб здобути їх, птахи розкопують мурашники, роблять у них довгі ходи. Саме біля мурашників на цього дятла можна натрапити найчастіше. Проте про загрозу мурашкам від жовни чорної не йдеться, надто вже нечисленний цей птах.
Підготувала Чеботарьова Л.В.

20 12 20 datel02 20 12 20 datel01