Збереження історико-культурних цінностей, пам’яток, формування музейних збірок, в тому числі, на Полтавщині, стало покликанням на все життя для Михайла Яковича Рудинського (1887-1958) – відомого українського археолога, історика мистецтв, музейника.

Ось лише деякі з ініціатив, реалізованих зусиллями вченого та його однодумців: 1919 р. – створення у Полтаві картинної галереї (в подальшому – Полтавського художнього музею), участь у формуванні Полтавського губернського архіву, майбутньої обласної бібліотеки, вихід у світ брошури «Архітектурне обличчя Полтави». Є в біографії Рудинського і сторінка, пов’язана з Полтавським краєзнавчим музеєм. Протягом кількох років учений очолював заклад.

У 2001 році за сприяння Інституту археології НАН України, Всеукраїнського Центру пам’яткознавства, Полтавського обласного Центру охорони та дослідження пам’яток археології співробітники Полтавського краєзнавчого музею Володимир Мокляк, Олександр Супруненко, Олександр Удовиченко уклали бібліографічний покажчик наукових праць М. Я. Рудинського. Реєстр презентує доробок вченого, як одного з дослідників давнього минулого Східної Європи, фундатора пам’яткоохоронної діяльності, музейної справи, організатора науки.

Видання адресовано археологам, історикам, мистецтвознавцям, а також усім небайдужим до краєзнавства читачам.

Сьогодні на сайті музею ми вміщуємо електронну версію цього видання.

rudynskiy biblio
button

Нестуля Л. А. – науковий співробітник ПКМ імені Василя Кричевського.