До бібліотеки Полтавського краєзнавчого музею імені Василя Кричевського надійшов перший том нового видання «Друга світова війна. 1939-1945. Полтавський вимір. Події. Постаті. Документи. У трьох книгах – книга перша. Процеси. Діячі. Рефлексії». Дослідження вийшло 2020 р. у видавництві «Полтавський літератор». Підготувала перший том група істориків: О. А. Білоусько, Т. П. Пустовіт, В. Я. Ревегук на замовлення Полтавської обласної ради, Департаменту інформаційної діяльності та комунікації з громадськістю Полтавської обласної державної адміністрації в рамках відзначення Великої Перемоги.

Особливістю книги є звернення до подій війни в їх полтавському, регіональному контексті, виявлення їх зв’язків із загальним тлом військового протистояння, ґрунтовне опрацювання численних джерел, значна частина яких уперше вводиться в науковий обіг. Зміст дослідження складають аналітичні нариси про перебіг воєнних дій, а також економічний розвиток краю, різні аспекти політичного устрою, що панував на теренах України, соціальний і психологічний стан її населення.

Видання подає факти історії в хронологічній послідовності, включаючи у виклад відомості про людей, причетних до тих чи інших подій. Дослідникам буде цікаво познайомитися з численними фотоматеріалами, вміщеними у книзі. Чималу частку цих документів складають рідкісні фото перших місяців війни, нацистської окупації краю та його визволення Червоною армією у 1943 р.

Видання забезпечено потужним науково-допоміжним апаратом. У додатках до першого тому ілюстрації, хронологічні таблиці, алфавітні покажчики персоналій і населених пунктів, словник термінів тощо. Без сумніву, книга розширить і конкретизує уявлення про події Другої світової війни, допоможе краєзнавцям у їхніх дослідженнях маловідомих сторінок тяжкого випробування, що з честю здолав наш народ у пам’ятному 1945-му.

Людмила Нестуля, науковий співробітник ПКМ імені Василя Кричевського.

20 12 26 novi knigi01

20 12 26 novi knigi01

20 12 26 novi knigi03