28 грудня 2020 р. у виставковій залі Полтавського краєзнавчого музею імені Василя Кричевського відбулася презентація збірника наукових праць «Феномен Більського городища – 2020». До участі у заході були запрошені науковці-археологи, музейні співробітники, представники місцевої влади та ЗМІ. Вихід книги планувалося приурочити до Міжнародної конференції з нагоди 15-річчя заснування Історико-культурного заповідника «Більськ», але через пандемію коронавірусу захід довелося відкласти.

Тим не менше, публікація видання продовжила традицію, започатковану 2012 р.: кожні два роки заповідник та інші археологічні заклади області знайомлять читачів із результатами наукових розвідок на теренах Лівобережжя, розвивають нові напрями вивчення археологічних об’єктів і, як зауважив на презентації директор Полтавського краєзнавчого музею, кандидат історичних наук Олександр Супруненко, розширюють коло дослідників унікальної пам’ятки. Наприклад, до підготовки нинішнього видання долучилися автори з Полтави, Харкова, Києва, Сум, Котельви, інших міст. І останній збірник готував вже самостійно ІКЗ «Більськ»

З привітанням до упорядників збірника звернулася депутат Полтавської обласної ради Яніна Барибіна. Вона, зокрема, підкреслила значення розбудови заповідника «Більськ» для розвитку туризму на Полтавщині. Адже цікавість до пам’ятки і пов’язаних із нею артефактів з року в рік посилюється. Усе частіше люди приїздять, аби попрацювати в експедиціях, відвідати історико-етнографічне свято «Гелон-фест», зарядитися енергією природнього довкілля.

Позитивна тенденція відчутна. Але 15-річна історія заповідника підказує нові напрями роботи. Як зазначив директор історико-культурного заповідника «Більськ» Ігор Корост, чимало надій пов’язують співробітники закладу з організацією Музею Більського городища. У просуванні цього проекту сподіваються на співпрацю з профільними науковими установами, розраховують на підтримку обласної влади і громадськості.

На сьогодні, як розповіла молодший науковий співробітник заповідника Оксана Дорошенко, поряд із науковою діяльністю пріоритетом у роботі колективу є популяризація досягнень вітчизняних і зарубіжних фахівців-археологів. Видавнича робота у переліку завдань на майбутнє також посідає одне з провідних місць. Тож випуск нового наукового збірника «Феномен Більського городища − 2020» додасть ентузіазму у вивченні історії рідного краю усім, хто цікавиться археологією, музейним працівникам, фахівцям пам’яткоохоронної справи.

Людмила Нестуля, науковий співробітник ПКМ імені Василя Кричевського.

20 12 28 fenomen01

20 12 28 fenomen01

20 12 28 fenomen01

20 12 28 fenomen01

20 12 28 fenomen01

20 12 28 fenomen01

20 12 28 fenomen01

20 12 28 fenomen01