Дитинство…Щаслива, неповторна пора в житті кожної людини. З ним пов’язані яскраві спогади про Новорічні свята та подарунки.
Майже тридцять років під керівництвом завідувачка науково-дослідного відділу освітньої роботи Бойко Л.С. працівники її відділу організовують святкові привітання для малечі та юних гостей музею, запрошують їх для участі в поздоровленнях, надають можливість реалізувати творчий потенціал. Ігрові програми, театралізовані дійства, майстер-класи, концерти, розважальні навчальні заходи залучають їх учасників до цікавих розваг.
До свят колектив музею завжди готується заздалегідь. Співробітники прикрашають оновлені ялинки, декорують фойє, працюють над сценаріями майбутніх заходів, запрошують гостей.
Цикл новорічних привітань розпочинається зустрічами з дітками пільгових категорій на День Святого Миколая. Існує добра традиція запрошувати у цей час до музею вихованців місцевих шкіл-інтернатів. Вони стають учасниками театралізованого свята «Миколай до нас іде», який готують для них студенти Полтавського політехнічного фахового коледжу при підтримці Української православної церкви. З розповіді священика та виступу акторів-аматорів учні дізнаються про церковне свято Святого Миколая, мають можливість узяти участь у заході, отримують подарунки.
Бажаними гостями у новорічні дні є також дитячі колективи Полтавської міської школи мистецтв «Мала академія мистецтв» імені Раїси Кириченко та Творчого центру Наталії Май. Концертні програми для дітей музейних працівників, підготовлені учасниками цих колективів, з року в рік отримують захоплені відгуки і шалені оплески від вдячних глядачів.
З нетерпінням співробітники чекають і на зустріч з вихованцями учбово-виховного комплексу «Паросток». Фольклорне дійство на Маланку від цих чудових юних артистів нікого не залишає байдужим, додає святкового настрою, наповнює позитивними емоціями.
Кожен рік ми готуємо новий захід для дітей музейних працівників та дітей пільгових категорій. Біля музейної ялинки збирається малеча різного віку, але усім вистачає уваги ведучих, цікавих розваг, приємних вражень. «Ой, хто, хто Миколая любить …», «Новорічна плутанина», «Новорічні пригоди», «Сяйво різдвяних вогників» та інші заходи запрошують маленьких учасників зустрічі поринути в новорічну подорож, насичену загадками, пригодами, цікавими іграми. Діти розповідають вірші, співають, танцюють, змагаються у швидкості та кмітливості, виготовляють витинанки або аплікації, разом з батьками кружляють у хороводах.
Під час зимових канікул у музеї працює відеосалон. Сім’ї з дітьми можуть переглянути збірку мультфільмів, замовити екскурсію, взяти участь у майстер-класі, завітати на концерт.

Минають роки, змінюються ялинки та святкові прикраси, але двері музею завжди відкриті для наших любих, юних відвідувачів. Нажаль сьогодні, в умовах карантину, співробітники музею дещо обмежені у своїх творчих можливостях. Ми вимушені відмінити традиційні новорічні привітання та зустрічі, але колектив щиро вітає усіх з Новим роком! Зичимо усім здоров’я, благополуччя, миру і добра!
Особлива подяка усім науковим працівникам, які в різні роки брали активну участь у новорічних заходах для дітей, були креативними Дідами Морозами і Снігуроньками, добрими феями, чарівними казкарками, ведучими. Дякуємо тим, хто забезпечував технічне оснащення, допомагав прикрашати зали, проводити заходи.
Маємо надію, що невеличка фотозбірка нагадає їм про незабутні хвилини святкових радощів! Сподіваємося, однаково приємних і для дітей і для дорослих.
Бойко Л.С. – завідувачка науково-дослідного відділу освітньої роботи ПКМ імені Василя Кричевського.
 Устименко О.В.− старший науковий співробітник науково-дослідного відділу освітньої роботи ПКМ імені Василя Кричевського.