17 січня 2021 р. минає 100 років з часу заснування Українського Вільного Університету. Заснований у 1921 р. у Відні, столиці Австрії, Університет того ж року переїхав до Праги, де блискуче розвивався протягом двадцяти чотирьох років.

У 1945 р. внаслідок військових подій, значну частину Університету було евакуйовано з Праги до Баварії, де він відновив свою діяльність. Сьогодні це найстаріший приватний навчальний заклад Німеччини і єдиний поза межами України, який викладає українською, німецькою та англійською мовами.

В ньому два факультети: філософський і правничий. У Празькому і Мюнхенському періодах професорська колегія складалася з визначних вчених України, серед яких: Дмитро АнтоновичЛеонід БілецькийІван Горбачевський,  Станіслав ДністрянськийДмитро Дорошенко, Олександр Колесса, Микола ВасильївГригорій ВащенкоВолодимир Державин, Борис Крупницький, Володимир КубійовичЗенон КузеляОлександр Кульчицький, Петро Курінний, Іван МірчукОлександр Оглобин, Юрій Панейко, Наталія Полонська-ВасиленкоСтепан Рудницький, Вадим Щербаківський та інші.

Добре відомий полтавцям музейник, археолог, етнограф, мистецтвознавець Вадим Щербаківський (1876-1957) був професором Українського університету у Полтаві (1918—1921), Українського Вільного Університету в Празі (19221945) і ректором цього ж університету в Мюнхені (19451951). До нього в Прагу приїздила онука В. Г. Кричевського - Катерина, яку він з приємністю знайомив з чеською столицею, її цікавинками.

Український Вільний Університет (УВУ) пишається 100-річною світлою історією європейської установи вищої освіти та осередком української свідомості у Західній Європі.

Галина Галян – старший науковий співробітник Полтавського краєзнавчого музею імені Василя Кричевського.

21 01 17 uvu