25 січня 2021 р. у виставковій залі Полтавського краєзнавчого музею імені Василя Кричевського пройшла церемонія нагородження лауреатів обласної премії імені Петра Ротача за 2020 р. До участі в заході запросили лауреатів та номінантів премії, членів журі конкурсу, представників місцевої влади та ЗМІ.

Урочистості розпочалися з показу телефільму журналістки Інни Дідик, присвяченого Петру Ротачу. Авторка окреслила основні віхи життєвої біографії і творчості відомого науковця і письменника, розкрила ідейні основи його громадянської позиції, історію протистояння репресивному режиму Радянської влади.

Про багатогранність дослідницьких інтересів батька пригадав син П. П. Ротача – краєзнавець Олександр Ротач. Літературознавство було провідним напрямом діяльності науковця. Та разом із тим, є у його доробку прозові й поетичні твори, гідні окремої уваги. Тому існує задум підготувати до 100-річчя видатного полтавця (відзначатиметься 2025 р.) повне зібрання його творів.

Співпраця з Полтавським краєзнавчим музеєм – окрема сторінка життєвого шляху Петра Ротача. Про неї присутнім розповів член журі премії, кандидат історичних наук, заслужений працівник культури України, директор Полтавського краєзнавчого музею імені Василя Кричевського Олександр Супруненко. Останніми роками за участю родини Ротачів формується фонд меморіальних предметів, які належали науковцю, зібрано добірку його публікацій.

З привітанням до учасників заходу звернувся заступник голови Полтавської обласної ради, голова журі премії імені Петра Ротача Олексій Чепурко. Він запевнив у підтримці владою проектів, пов’язаних з вивченням історії Полтавщини та досягнень її видатних уродженців, побажав лауреатам і номінантам успіхів у дослідженнях, відкриття нових імен і подій.

Пісенний подарунок гостям музею підніс директор Обласного центру народної творчості Дмитро Соколов.

Церемонію вручення почесних відзнак очолила тимчасово виконуюча обов’язки директора Департаменту культури і туризму Полтавської обласної державної адміністрації Ірина Удовиченко. В номінації «Літературне краєзнавство» диплом лауреата вручили доктору філологічних наук, професору, ректору Полтавського національного педагогічного університету Миколі Степаненку. В номінації «Історичне краєзнавство» нагороди удостоївся провідний науковий співробітник Національного музею-заповідника українського гончарства в Опішному, кандидат історичних наук Віктор Міщанин. Лауреати подякували поважному журі за високу оцінку їхньої діяльності, підкреслили непересічну роль Петра Ротача у розвитку полтавського краєзнавства. На думку Миколи Степаненка, духовне життя науковця й митця лише розпочинається, бо увага дослідників тепер прикута до всього загалу його творчої спадщини. А це вже привід для підготовки ґрунтовного наукового дослідження внеску Ротача у культурний розвиток краю. Лауреат підніс у подарунок музею академічне видання «Сільська фотографія середньої Наддніпрянщини кінця ХІХ – ХХ століття» й висловив сподівання на подальшу співпрацю полтавських науковців у царині краєзнавства.

Людмила Нестуля – науковий співробітник Полтавського краєзнавчого музею імені Василя Кричевського.

21 01 25 rotach01

21 01 25 rotach01

21 01 25 rotach01

21 01 25 rotach01

21 01 25 rotach01

21 01 25 rotach01

21 01 25 rotach01