Денис Синюк народився у Полтаві, навчався в Полтавській гімназії № 17, у 2012 р. закінчив Полтавський політехнічний коледж. До призову до лав Збройних Сил України був членом Полтавського військово-спортивного клубу «Воїн». Мріяв стати офіцером, навчатися в Одеському інституті сухопутних військ.

Мобілізований до армії в березні 2014 р. Учасник Антитерористичної операції на Сході України. Служив у 95-й аеромобільній бригаді, яка захищала Донецький аеропорт.

Оборона Донецького аеропорту тривала 242 дні, з 26 травня 2014 р. до 20 січня 2015 р. Останні запеклі бої почалися 16 січня: безперервні обстріли, захисників аеропорту труїли невідомим газом. 19 січня через підрив упала частина нового терміналу, в останні дні оборони загинуло більше 50 бійців. Люди витримували, не витримував бетон. Поступово українські сили покинули позиції в Донецькому аеропорту.

У розпал боїв зв'язок із Денисом було втрачено, але через чотири дні він зателефонував мамі: «Я живий!». Та радість була передчасною: 26 січня під час мінометного обстрілу позицій підрозділу, де служив Денис, п’ятеро чоловік загинуло одразу, двоє отримали важкі поранення. Денис був єдиним сином у своїх батьків.

Посмертно Денис Синюк нагороджений орденом «За мужність» ІІІ ступеня та нагрудним знаком «За оборону Донецького аеропорту».

В експозиції Полтавського краєзнавчого музею імені Василя Кричевського представлені тактичні окуляри, берет та тільник Дениса, його маскувальний комплект «Лісовик».

Пропонуємо вам переглянути світлини цього мужнього чоловіка, воїна, сина, що зберігаються в музейній колекції.

«Кіборги» відстоювали нову країну – незалежну, успішну, де живуть чесно. Чи суспільство гідне своїх захисників?

Валентина Клочко – завідувачка науково-дослідного експозиційного відділу новітньої історії.

В.М. Усенко – науковий співробітник науково-дослідного експозиційного відділу новітньої історії.

21 01 26 synuk01

21 01 26 synuk02

21 01 26 synuk05

21 01 26 synuk05

21 01 26 synuk05