Наші далекі пращури, життя яких набагато більше залежало від природних умов, ніж у нас, завжди з нетерпінням чекали весну. Для них раннє чи пізнє повернення тепла, пробудження природи часто означало життя або смерть. Тому і всі ознаки, за якими можна було передбачити, коли чекати рятівницю-весну, відстежувалися дуже уважно.

Одним із вісників весни було пробудження від зимового сну степового сурка – байбака.

У США і Канаді День байбака відзначають 2 лютого. В Україні — на свято Явдохи, 14 березня. За спостереженнями, це найбільш імовірна дата, коли байбак виглядає з нори, свистить, а потім повертається досипати. Почути голос байбака в середи березня означало впевненість – весна вже близько.

Але в останні роки ці дати залишилися скоріше традицією, ніж реальним «прогнозом». Клімат істотно змінився. Минулого, 2020 року байбак-«метеоролог» Тимко ІІІ, що живе на біологічній станції Харківського університету імені В.Н. Каразіна, прокинувся не 2 лютого, а ще в січні. Цьогоріч 2 лютого – хмурний день, тож Тимко прогнозує прихід весни через шість тижнів. У сонячний день бабак, побачивши свою тінь, відразу втік би в нору, що означало провіщення затяжної зими.

На Полтавщині нині проживає близько півтори тисячі байбаків – у Полтавському, Диканському, Зіньківському, Чутівському та інших районах. З початку 90 років ХХ ст. цих гризунів активно розселяють по території нашої області, але кількість їх залишається порівняно невеликою. Однією з причин цього вважається майже повна відсутність випасу худоби в місцях проживання байбаків. Без випасу трава не оновлюється, швидко дозріває і сохне, тому байбакам не вистачає їжі.

У Полтавському краєзнавчому музеї імені Василя Кричевського 2 лютого теж відзначили. Науковий співробітник відділу природи Олена Деркаченко провела в режимі онлайн екологічний урок «День байбака» для дошкільнят – діток старшої групи «Сонечко» у садочку № 74 м. Полтави. Діти дізналися, хто такі байбаки, яких видів вони бувають; їх спосіб життя; про приручення цих тварин і традицію прогнозування погоди в залежності від їх поведінки. В кінці уроку вихованці садочка власноруч виготовили листівки із зображенням байбаків.

21 02 02 babak01

21 02 02 babak01

21 02 02 babak01

21 02 02 babak01

21 02 02 babak01