Відомий полтавський фотограф Валерій Черкас протягом 60 років гідно представляє наш край в історичних, мистецтвознавчих та періодичних виданнях. Найбільш енергійні роки його життя були віддані обласній газеті «Зоря Полтавщини», де його влучні фоторепортажі, що супроводжувалися журналістськими замітками, часто були у пригоді мені і моїм колегам при побудові експозицій.

Фото-мистець створив літопис «Сорочинського ярмарку», не пропустив жодного із майже півсотні ярмаркувань на батьківщині Миколи Гоголя, завжди презентував нові художні виставки у музеях, галереях, фіксував неординарні акції та церемоніали.

Останнє десятиліття майстер фотографії проводить активно, виставляючи на своєму блозі у facebook щодня нову світлину з оригінальною замальовкою Полтави, околиць та інших місцин краю. В його миттєвостях присутня бездоганна композиція, приваблива палітра кольорів та любов до прекрасного.

Для науковців Полтавського краєзнавчого музею його чорно-білі світлини 1993 року з архіву Олексія Петренка стали справжнім одкровенням, бо висвітлювали невідомі сторінки перебування Катерини Кричевської – Росандіч, онуки геніального творця земського дому, коли вона з чоловіком Драго відвідала Україну і Полтаву після 50 років життя в далекій Каліфорнії. Наша давня американська подруга, благодійник і симпатик музею була розчулена історичними фотографіями і просила передати своє щиросердне вітання їх автору – Валерію Черкасу.

Ми приєднуємося до привітань на адресу Валерія Черкаса і бажаємо йому многіх благіх літ і зим.

Галина Галян – старший науковий співробітник Полтавського краєзнавчого музею імені Василя Кричевського

21 02 16 cherkas01

21 02 16 cherkas01

21 02 16 cherkas01

21 02 16 cherkas01

21 02 16 cherkas01

21 02 16 cherkas01

21 02 16 cherkas01